Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De Nieuwe Sint Jacob omarmt bewoners
De kleurtonen in de woonkamers zijn subtiel op elkaar afgestemd en zorgen voor sfeer.

De Nieuwe Sint Jacob omarmt bewoners

Kleurrijke inrichting en themahoeken als oriëntatiehulp

De Nieuwe Sint Jacob, sfeervol gelegen in de Amsterdamse plantagebuurt, tegenover Artis, is één van de vernieuwingsprojecten van zorgverlener Amstelring. Het oude monumentale pand is gerenoveerd en daaromheen is nieuwbouw geplaatst, ontworpen door CIE architecten. De inrichting, van vloer tot plafond en alles daartussenin, is bedacht door interieurarchitect Sheryl Leysner en haar team. Projectinrichter Vervoort leverde niet alleen alle meubels, maar dacht ook mee over de raamstoffering en decoratie.

Ook in de slaapkamers is het gebruik van kleur doorgevoerd om rust en eenheid te creëren.

Leysner: “We vroegen diverse inrichters om op basis van het ontwerp een proefinrichting te maken. Die hebben we samen met twee medewerkers van Amstelring bekeken. Bij de besluitvorming hebben ook bewoners van andere vestigingen een stem gehad, net als andere medewerkers van Amstelring. Vervoort sloot het beste aan en dacht op alle fronten mee.”

De vergaderruimte is voorzien van een special ontworpen tafel.

Doelgroepgericht 

Vervoort leverde het losse meubilair voor de gezamenlijke woonkamers, slaapkamers, acht belevingshoeken, tuinkamer, vergaderkamer en entree. Het vierkante gebouw rondom het monument vraagt om grote, krachtige gebaren. De gangen en belevingshoeken hebben allemaal hun eigen thema. De gang met het thema Lente bijvoorbeeld, is volledig lichtgroen geverfd. En ook de wanddecoratie en accessoires zijn in dat thema doorgetrokken. De diversiteit in kleur sluit goed aan bij de behoeften van de bewoners. Leysner: “Naarmate dementie vordert, neemt het vermogen om kleuren te onderscheiden en waar te nemen af. Uiteindelijk lijkt alles grijs, maar het contrast tussen licht en donker blijft wel zichtbaar. Door met contrasterende kleuren te werken, kunnen dwalende bewoners zich beter oriënteren.” Die oriëntatie wordt mede versterkt door de verschillende belevingshoeken. Elke gang heeft op de hoek een speciale inrichting. Zo zijn er een bibliotheekhoek, muziekhoek en filmhoek, maar ook een fitnesshoek en meditatiehoek. Behalve dat dit de bewoners helpt om zich beter te oriënteren, kunnen ze ook van deze hoeken gebruik maken om even uit te rusten of worden ze juist geprikkeld om iets te doen. 

Tafels in de eetkeuken zijn zowel aangeschoven als los van elkaar te gebruiken.

“Door te kiezen voor steeds dezelfde stoel maar met verschillende bekleding, sluit ook het meubilair goed aan bij de gekozen thema’s. Door de eenheid in vorm kun je de stoelen prima verplaatsen naar een andere ruimte wanneer je ze daar nodig hebt”, vertelt Joost Graat, sales manager zorg bij Vervoort projectinrichter. Ook is er gebruik gemaakt van verschillende tafels, toegankelijk voor elke bewoner. “Er zijn tafels die eenvoudig verhoogd kunnen worden, zodat bewoners in een rolstoel ook gemakkelijk aan tafel kunnen zitten. Elke woonkamer heeft zo’n tafel, naast een aantal vaste, niet verstelbare tafels. Onderling kun je ze weer gemakkelijk aanschuiven zodat je één grote tafel krijgt. Als bewoners minder prikkels kunnen hebben, schuif je ze weer van elkaar.”

Een aantal tafels kan in hoogte versteld worden zodat ook rolstoelgebruikers kunnen aanschuiven.

Kleurrijke, grote gebaren

Leysner: “Vervoort heeft goed aangevoeld wat de intentie was. Voor de decoratie op de muren hebben we gezamenlijk gekozen voor afbeeldingen van bloemen, planten en foto’s van de stad Amsterdam in verschillende seizoenen. Dat sluit goed aan bij de seizoensthema’s, maar ook verbindt het binnen met buiten.” Graat vervolgt: “Het zijn vaak de kleine dingen die het onderscheid maken. Maar de mensen die bij ons werken, maken het échte verschil.” Hij omschrijft zijn teams als betrokken, servicegericht en toch ook kritisch. “We denken mee met de architect, maar geven ook advies als we denken dat iets beter kan. Daar hebben we een goede balans in gevonden bij dit project.” Leysner sluit af: “Als alles mee gaat in de kleurstelling en alles klopt, ontstaat een groots gebaar. Het voelt voor de bewoners heel prettig. Er is echt een beleving ontstaan.” 

De themahoeken zijn uitnodigend en helpen bewoners om te oriënteren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?