Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

Fabrikant van geavanceerde beademingsmachines is creatief in aanpak coronavirus

“De coronacrisis heeft ook ons wat overvallen”, geeft Lode Van Hooste, product manager van fabrikant van geavanceerde beademingsmachines Getinge toe. “Maar we zijn er snel in geslaagd om onze productie op te schalen.”

Getinge_Solna maj-19_B88A9505 kopiëren
Getinge verhoogde het productievermogen maximaal.

30 oktober 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Tekst | Koen Mortelmans Beeld | Getinge

“Jarenlang waren we gewend aan een vrij vaste vraag. Onze productie was daarop afgestemd, maar met de COVID-19 pandemie nam die vraag plots exponentieel en op wereldschaal toe. China en Italië, waar het virus het eerst massaal toesloeg, hadden al gauw grote bestellingen geplaatst.”

Getinge’s fabriek verhoogde haar productievolume maximaal. Op zo’n korte tijd konden we natuurlijk geen nieuwe productielijnen installeren. Wel konden we interimkrachten werven en in drie shifts gaan werken.” Bovendien bleef Getinge voor een aantal onderdelen afhankelijk van toeleveranciers. Ook die moesten het verhoogde tempo aankunnen. “Daarom hebben we ook de transportketen gereorganiseerd. Vroeger hadden we de tijd om onderdelen en basismaterialen per schip te laten leveren. Nu konden we ons dit niet permitteren. Daarom hebben we ook de veel duurdere levering per vliegtuig geactiveerd.”

Opleidingen

Niet alleen de vraag naar de geavanceerde beademingstoestellen voor corona – de beademingstoestellen voor niet-invasieve beademing en anesthesiebeademing hebben veel minder capaciteit – explodeerde. Doordat de vrees bestond dat het ziekenhuis ook personeel uit andere specialismen moest gaan inzetten voor beademing, steeg ook de vraag naar opleidingen in het gebruik van de toestellen. “Daarom hebben we onze krachten gebundeld met andere fabrikanten van beademingsapparatuur en hebben we al ons trainingsmateriaal openbaar gemaakt via de gratis VTA app. Solidariteit was in deze crisisperiode geen ijdel woord.

Vervangingsmateriaal

“In onze magazijnen in België en Nederland stonden nog heel wat demotoestellen en oude toestellen, die we bij vervangingen bij klanten hadden teruggenomen. We zijn erin geslaagd snel een deel van de toegenomen vraag in te vullen door deze toestellen weer operationeel te maken, waardoor ze onmiddellijk inzetbaar waren in ziekenhuizen. Het was een drukke periode, maar iedereen in het team was erg gemotiveerd om zijn steentje bij te dragen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%