Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Fabrikant van geavanceerde beademingsmachines is creatief  in aanpak coronavirus
Getinge verhoogde het productievermogen maximaal.

Fabrikant van geavanceerde beademingsmachines is creatief in aanpak coronavirus

Tekst | Koen Mortelmans Beeld | Getinge

“Jarenlang waren we gewend aan een vrij vaste vraag. Onze productie was daarop afgestemd, maar met de COVID-19 pandemie nam die vraag plots exponentieel en op wereldschaal toe. China en Italië, waar het virus het eerst massaal toesloeg, hadden al gauw grote bestellingen geplaatst.”

Getinge’s fabriek verhoogde haar productievolume maximaal. Op zo’n korte tijd konden we natuurlijk geen nieuwe productielijnen installeren. Wel konden we interimkrachten werven en in drie shifts gaan werken.” Bovendien bleef Getinge voor een aantal onderdelen afhankelijk van toeleveranciers. Ook die moesten het verhoogde tempo aankunnen. “Daarom hebben we ook de transportketen gereorganiseerd. Vroeger hadden we de tijd om onderdelen en basismaterialen per schip te laten leveren. Nu konden we ons dit niet permitteren. Daarom hebben we ook de veel duurdere levering per vliegtuig geactiveerd.”

Opleidingen

Niet alleen de vraag naar de geavanceerde beademingstoestellen voor corona – de beademingstoestellen voor niet-invasieve beademing en anesthesiebeademing hebben veel minder capaciteit – explodeerde. Doordat de vrees bestond dat het ziekenhuis ook personeel uit andere specialismen moest gaan inzetten voor beademing, steeg ook de vraag naar opleidingen in het gebruik van de toestellen. “Daarom hebben we onze krachten gebundeld met andere fabrikanten van beademingsapparatuur en hebben we al ons trainingsmateriaal openbaar gemaakt via de gratis VTA app. Solidariteit was in deze crisisperiode geen ijdel woord.

Vervangingsmateriaal

“In onze magazijnen in België en Nederland stonden nog heel wat demotoestellen en oude toestellen, die we bij vervangingen bij klanten hadden teruggenomen. We zijn erin geslaagd snel een deel van de toegenomen vraag in te vullen door deze toestellen weer operationeel te maken, waardoor ze onmiddellijk inzetbaar waren in ziekenhuizen. Het was een drukke periode, maar iedereen in het team was erg gemotiveerd om zijn steentje bij te dragen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details