Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Fototentoonstelling ‘5 jaar bouwen met impact’ in het Prinses Máxima Centrum

Fototentoonstelling ‘5 jaar bouwen met impact’ in het Prinses Máxima Centrum

Op 5 juni 2023 is het precies vijf jaar geleden dat het Prinses Máxima Centrum officieel werd geopend door Koningin Máxima. Vanaf die dag worden alle kinderen met kanker in Nederland in dit centrum behandeld en is het onderzoek naar kinderkanker geconcentreerd in Utrecht. Ter gelegenheid van het lustrum is de tentoonstelling Bouwen met Impact samengesteld om te laten zien hoe het Máxima als gebouw tot stand is gekomen. 

De foto’s van fotograaf Mart Stevens geven een uniek inzicht in het proces van de bouw. De tentoonstelling bestaat uit vier delen: Bouw en bouwers, Impact van het gebouw, Bouwen is kunst en voor de kinderen is er een speciaal onderdeel Bouwen doe je samen. 

Bij binnenkomst in het Máxima is meteen duidelijk wat de impact van het gebouw op kinderen, ouders en medewerkers is: dat het kind centraal staat, in de bouw én de inrichting. Gita Gallé, lid raad van bestuur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie: ‘Het Máxima is gebouwd met het kind in gedachten, altijd en overal. Dat zie je bijvoorbeeld aan het trappetje bij de receptie, maar ook aan ruimtes als de tienerlounge en de ontdekplek. Een gebouw kan ervoor zorgen dat je je thuis voelt. Dat proberen we hier zo veel mogelijk te realiseren. Als je in het Máxima bent, betekent dat dat je kind ernstig ziek is. Dan is het nog belangrijker om te zorgen dat het hier fijn en aangenaam is. Dat betekent voor kinderen: zoveel mogelijk kunnen spelen, bewegen, afleiding zoeken. Zowel voor de kinderen onder behandeling, maar ook voor hun broers en zussen. En dat geeft ouders ook rust.’

Het Prinses Máxima Centrum is en blijft in ontwikkeling. Zo wordt het onderzoeksziekenhuis momenteel verder uitgebreid vanwege de snelle groei. Mede door het gebouw kunnen zorgprofessionals en onderzoekers samen werken aan betere behandelingen en nieuwe perspectieven op genezing en kwaliteit van leven voor kinderen met kanker.

Over de fotograaf  

Mart Stevens (1960) studeerde in 2013 af aan de fotovakschool Rotterdam. Hij legt bouwprojecten vast, transformaties in het landschap, onroerend goed en fotografeert opgeleverde architectuur. Het Prinses Máxima Centrum was het eerste grote project dat Mart fotografeerde. Hij volgde de bouw op de voet tot de eindoplevering en maakte circa 4000 foto’s. De tentoonstelling toont een selectie van de totale serie. In de tentoonstelling Bouwen met impact, weerspiegelt Mart diverse invalshoeken; hij registreert voortgang, artistieke waarde en de rauwheid van de bouw. Met zijn foto’s legt hij geschiedenis vast.

De tentoonstelling duurt tot 1 september 2023 en is samengesteld door de projectgroep Bouwen met impact. Met dank aan de kunstcommissie van het Prinses Máxima Centrum.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details