Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hoogwaardige meetapparatuur voor betere kwaliteitshandhaving

Hoogwaardige meetapparatuur voor betere kwaliteitshandhaving

De meetapparatuur voor de drukbewaking van onder andere de isolatiekamers en het dataregistratiesysteem voor de koelkasten, vriezers en kritische ruimtecondities van het nieuwe Tergooi MC worden geleverd door Hitma, specialist in technische oplossingen met betrekking tot meetinstrumenten voor luchtkwaliteitsbeheersing. Het bedrijf werd door respectievelijk Johnson Controls en het ziekenhuis ingeschakeld voor deze zeer specialistische leveringen.

Het dataregistratiesysteem is draadloos uitgevoerd, hierdoor flexibel en overal toegankelijk via de MySirius Cloudsoftware. In het geval van de isolatiekamers gaat het om meetinstrumenten voor de ruimtedrukbewaking, bijvoorbeeld in quarantainegebieden voor coronapatiënten. “Om de verspreiding van virussen tegen te gaan of juist de patiënt of verplegend personeel te beschermen, is ruimtedrukbewaking extreem belangrijk. Daarom dienen deze ruimten continu bewaakt en gemonitord te worden. Zowel lokaal op de afdeling als in het gebouwbeheersysteem. De ATM420-oplossing is ontwikkeld om in één oogopslag te zien of de ruimtedrukcondities binnen de gestelde grenswaarden functioneren. Groen is goed; rood is een alarm”, zegt business developing manager Instrumentatie Teun Mulder van Hitma.

Drukbewaking

Het eerste deel van de opdracht is een levering aan Johnson Controls, aannemer van de meet- en regelapparatuur in het nieuwbouwtraject. De drukbewakingsoplossing is via het Modbus-protocol compatibel met het gebouwbeheersysteem van het Tergooi MC. Voor onder andere de isolatiekamers en cytostatica zijn 120 stuks touchscreendisplays voor ruimtedrukbewaking geleverd. Op iedere touchscreen zitten twee druktransmitters aangesloten. Eén sensor meet het drukverschil van de gang ten opzichte van de sluis en de andere meet de gang ten opzichte van de patiëntkamer. Op de afdeling cytostatica moest de drukbewaking tevens ingelezen worden in het dataregistratiesysteem. “Op het ATM420-afleesdisplay ziet het zorgpersoneel zonder benodigde technische kennis in één oogopslag of alles goed functioneert.”

Doorontwikkeling

Hitma zet advies en service hoog op de agenda in de samenwerking met ziekenhuizen en de installateur. Er is zelfs productontwikkeling uit voortgekomen, aldus Mulder, die tien jaar geleden samen met collega Frank van Kooten de eerste versie van het genoemde touchscreendisplay ontwikkelde. “Vanuit de ziekenhuizen merkten wij dat er behoefte was aan een eenvoudig, zonder handleiding te begrijpen instrument voor ruimtedrukbewaking. De uitkomst was het ATM420-display. Voorheen werd alleen een meetwaarde getoond en door de zoemer of lamp wist je dat de situatie niet in orde was. Als de meetwaarde in het display rood is en de zoemer gaat, weet het personeel dat het direct actie moet ondernemen.” Inmiddels in meer dan 40 ziekenhuizen in de Benelux succesvol toegepast en een eigen ontwikkeling, wordt Hitma vaak benaderd voor maatwerk. Zo is in het Tergooi MC een speciale versie met drie meetwaarden en twee ondersteunende ‘slave-displays’ geplaatst, alsmede een klantspecifieke schakelactie op de uitvoering van de isolatiekamers.

Dataregistratie 

Als directe levering aan Tergooi MC worden in totaal 175 loggers geleverd voor het meten en bewaken van koelkasten, vriezers en ruimtecondities in het nieuwe ziekenhuis. “Dit project is begeleid door Tonnie van der Dobbelsteen van Royal HaskoningDHV. Hij is de spil tussen de verschillende afdelingen en Hitma. De draadloze Nano SPY dataloggers worden in de koelkasten of ruimte geplaatst en communiceren draadloos via de Link-gateway met de MySirius Cloudomgeving. Via de Single Sign-On (SSO) koppeling kunnen de Tergooi MC-gebruikers inloggen met hun eigen inloggegevens van het ziekenhuis. De software heeft een eigen beveiligde database (conform 21CFR part11 en GAMP5) en een volledige audit trail. Hitma levert het systeem zelf, voorzien van installatiekwalificatie (IQ) en operationele kwalificatie (OQ). Deze oplossing zorgt ervoor dat medicatie en levensmiddelen binnen de gestelde condities worden bewaard. Hiermee wordt de kwaliteit gewaarborgd en verspilling voorkomen. Wij zijn trots dat we een bijdrage mogen leveren aan de ambitie van Tergooi MC, om een van de duurzaamste ziekenhuizen van Nederland te zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details