Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hypermoderne  focuskliniek voor orthopedie

Hypermoderne focuskliniek voor orthopedie

Afgelopen maart zou de nieuwe, state-of-the-art kliniek van Bergman Clinics | Bewegen | Rijswijk officieel haar deuren openen. Door de coronacrisis werd een volledige opening van de focuskliniek voor orthopedie echter uitgesteld. Alleen acute behandelingen werden nog uitgevoerd en zorgmedewerkers van Bergman Clinics hielpen mee in ziekenhuizen bij de acute zorg voor coronapatiënten.

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | Activ Vastgoed, Tjerk van Duinen

Ook werd medisch materiaal zoals mondkapjes geleverd en beademingsapparatuur uitgeleend aan de ziekenhuizen. Inmiddels is deze acute hulpvraag komen te vervallen en kan de nieuwe kliniek in Rijswijk – met alle noodzakelijke aanpassingen om haar cliënten op een verantwoorde en veilige wijze te behandelen – op volle kracht gaan draaien. Zij verwacht de 400 à 500 uitgestelde operaties dit jaar alsnog allemaal uit te voeren.

De hypermoderne focuskliniek in Rijswijk is een antwoord op de – onder meer door de vergrijzing – groeiende vraag naar orthopedische zorg. De kliniek verwacht op termijn wekelijks 350 tot 400 mensen te behandelen. De verschuiving van planbare zorg vanuit ziekenhuizen naar focusklinieken is al enige tijd gaande en neemt naar verwachting als onderdeel van het overheidsbeleid ‘De juiste zorg op de juiste plek’ de komende jaren alleen maar verder toe. Het gebouw is hier volledig op toegerust en ingericht om de hoogste kwaliteit zorg te bieden. Zorg die gewoon 100% verzekerd is vanuit de reguliere zorgverzekering. Hyperspecialisatie maakt het mogelijk zeer efficiënt te werken, waardoor kosten beheersbaar blijven.

Focus, aandacht en resultaat

Bergman Clinics | Bewegen | Rijswijk opende in 2017 een orthopedische kliniek in Rijswijk en voorzag voor de regio Groot-Den Haag een sterk groeiende vraag naar orthopedie en sportgeneeskunde enerzijds en de verdere verschuiving van planbare zorg naar focusklinieken anderzijds. Daarom werd in 2019 tegenover de bestaande kliniek gestart met de bouw van een hypermoderne focuskliniek. Samen vormen zij nu Bergman Clinics | Bewegen | Rijswijk, de modernste en grootste focuskliniek voor orthopedie in de regio.     
Hier wordt alle bewegingszorg onder één dak samengebracht. De veertig bedden, twintig polikamers, vier ‘Klasse 1’ operatiekamers, nieuwste MRI- en röntgenapparatuur en een uiterst gemotiveerd team vormen de perfecte balans voor de hoogste kwaliteit zorg. Alles draagt bij aan een prettige zorgbeleving, van de state-of-the-art apparatuur tot de goede routing en fijne eenpersoonskamers. Focus, aandacht en resultaat is waar deze kliniek voor staat.

Waardevol

Bergman Clinics werkt vanuit de principes van Value-Based Healthcare. De waarde van zorg wordt voor de patiënt gemaximaliseerd en tegelijkertijd worden kosten gereduceerd, waarmee het maatschappelijk belang wordt gediend. De kliniek focust op één type zorg en organiseert alles rondom een beperkt aantal zorgpaden. Dat maakt de zorg waardevoller, zowel wat betreft kwaliteit, cliëntervaring en toegankelijkheid als betaalbaarheid. Focusklinieken hebben een ontwikkeling in gang gezet waarbij bepaalde specialistische behandelingen door efficiënter werken goedkoper worden. Zo is de prijs van een heupoperatie in zes jaar tijd landelijk 20% gedaald. Er zijn afspraken met alle Nederlandse verzekeraars, zodat behandelingen altijd voor 100% worden vergoed.

Interieur stelt patiënten op hun gemak

Ook een zorgomgeving mag sfeer, gevoel en warmte hebben. Met deze insteek heeft Valk Design de inrichting van de Bergman-kliniek in Rijswijk vormgegeven. Het bedrijf heeft al voor meerdere vestigingen van Bergman Clinics en ook voor Equipe het interieur ontworpen. Debbie Zeeuw van der Laan van Valk Design: “Waar het kan proberen wij sfeer te brengen en een soort hotelbeleving te creëren die sterk afwijkt van de veelal steriele, witte interieurs in ziekenhuizen, zonder te frivool te worden. Voor patiënten is een bezoek aan een kliniek vaak wel spannend en je probeert ze in een aangename omgeving op hun gemak te stellen.” Daartoe is in Rijswijk gekozen voor een warme basis met beheerste accentkleuren, uitgewerkt in een pvc-parketvloer in visgraatmotief, gemakkelijk reinigbaar behang met wisselende motieven en structuren in warmte tinten en warmgrijze plafonds. Valk Design zorgde tevens voor de sfeerverlichting, vloerkleden en meubilair, allen goed passend bij de basisvormgeving. Zeeuw van der Laan: “Bij de keuze van het meubilair houden we ook rekening met het soort patiënten dat er gebruik van maakt, dus bij de subspecialisatie heup zul je geen vloerkleden aantreffen waarover ze kunnen struikelen.”

Ziekenhuisbedden op maat van de patiënt en zorgverlener

Bergman Clinics vond in Haelvoet een betrouwbare partner voor het verzorgen van het slaapcomfort in hun ziekenhuis. Het ziekenhuisbed moest kwalitatief, functioneel, ergonomisch en toch betaalbaar zijn. “Door deze vereisten kwam de klant al vlug bij Haelvoet terecht”, licht project manager Joep Gerritse toe. “Bij Haelvoet streven we naar een zo laag mogelijke ‘Total Cost of Ownership’ op elk product. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit in combinatie met het Haelvoet Confidence Program en de waarborg van 15 jaar op constructiefouten worden de operationele kosten tijdens de levensduur van het product tot een minimum beperkt. Een ander element is dat de bedden in stand-bymodus een laag stroomverbruik hebben door een recente update aan de sturing.”

Na een vergelijkende studie bleek dat het Olympia Hospital bed de beste keuze was voor het ziekenhuis. Al snel volgde een bestelling van 45 bedden. “Haelvoet is een verticaal geïntegreerd productiebedrijf, dat wil zeggen dat zowel de ontwikkeling, productie als de distributie van ons zorgmeubilair in eigen beheer gebeurt. Voordeel hierbij is dat de kwaliteit van A tot Z wordt opgevolgd door één bedrijf. Van het verwerken van de metalen buizen tot het afleveren en installeren van het eindproduct.” De Olympia bedden werden dan ook binnen de kortste tijd geproduceerd en geleverd, met aandacht voor detail en kwaliteit.

Een andere grote troef van de Olympia bedden is hun modulariteit, aldus Gerritse. “Met Olympia maakt u altijd de juiste keuze, want het gamma telt verschillende versies (standaard/laag/obesitas) gebaseerd op dezelfde onderwagen en bijgevolg op maat van de patiënt en zorgverlener. Dankzij het Hospital Solutions concept van Haelvoet kan de klant bovendien kiezen uit een aantal flexibele oplossingen. Onrusthekken, hoofd- en voetpanelen, verschillende materialen en afwerkingen kunnen met elkaar gecombineerd worden. Deze enorme flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid maken van Olympia Hospital de juiste keuze in deze gespecialiseerde kliniek.” Andere sterk gewaardeerde, ergonomische eigenschappen van de Olympia Hospital bedden zijn onder andere de hoog-laag verstelling, de verhoogde wendbaarheid met het 5de wiel, de handenvrije bediening via een voetpedaal en het gestroomlijnd en onderhoudsvriendelijk ontwerp. “Dankzij een vlotte en vruchtbare samenwerking hebben we hier een zeer mooi resultaat bereikt.”

Haelvoet voorziet reeds meer dan 85 jaar zorginstellingen van designvol en comfortabel zorgmeubilair. Met meer dan 200 medewerkers wordt dagelijks gewerkt aan nieuwe, ergonomische oplossingen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en kleinschalige woonvormen.

Feiten en cijfers

Opdrachtgever Bergman Clinics, Naarden
Vastgoed- en bouwmanagement, directievoering Activ Vastgoed BV, Ede
Bedden Haelvoet, Zaltbommel
Inrichting Valk Design, Uden
Operatiekamers Ropa Systems, Someren

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details