Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonzorg & Verpleeghuizen

Intercom vergemakkelijkt zorg

Residentie Vroenhof.

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | De Heer Medicom

13 april 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Juist in een woon-zorgcomplex voor ouderen met een geheugenstoornis kunnen domotica en zorgoplossingen het leven van de bewoners en het verzorgend personeel vergemakkelijken. Voor Residentie Vroenhof van Nobama Care worden deze oplossingen verzorgd door De Heer Medicom.

“Residentie Vroenhof bestaat uit twee geschakelde gebouwen, elk met een eigen invulling. Naast 40 aanleunappartementen biedt het woon-zorgcomplex ruimte aan 19 zorgstudio’s”, zegt Henk Wijnberger van De Heer Medicom. “We hebben voor beide complexen passende zorg geboden. De aanleunappartementen hebben via de intercom een beeldverbinding met de voordeur. De bewoners kunnen ervoor kiezen om met de persoon voor deze deur te praten en/of om de deur op afstand te openen.” Via de intercom kan ook de zorgbehoefte neergelegd worden. “De vraag komt binnen op de mobiele telefoon van het verzorgend personeel. Zij kan vervolgens een beeldverbinding maken.” De bewoners van deze appartementen zijn redelijk zelfstandig, maar de oplossingen zijn makkelijk uit te breiden. Wijnberger: “Bijvoorbeeld met draadloze sensoren die kunnen registreren als iemand zijn bed verlaat. Ook zijn er sensoren die om de pols of om de hals gedragen kunnen worden om zo nodig een zorgbehoefte aan te geven.”

Het hoofdmenu van het systeem.

De zorgstudio’s zijn ingericht op 24-uurs zorg. “Hier bedienen de verzorgers de deurintercom via hun smartphone. Daardoor hoeven zij niet naar de voordeur te wandelen. In de kamers van de bewoners met dementie zijn opnieuw verschillende sensoren mogelijk. Daarnaast registeren camera’s op de gang of een bewoner midden in de nacht op de gang loopt.” Zorgmeldingen worden over meerdere telefoontoestellen verdeeld, wie de zorgvraag accepteert is hiervoor verder verantwoordelijk, terwijl het bericht bij de andere verzorgers ingetrokken wordt. De Heer Medicom kan het systeem altijd uitbreiden met sensoren en camera’s. “Soms worden die ook in de slaapkamer van de bewoners geplaatst. Het kan namelijk prettig zijn om van een afstand te kijken of iemand rustig slaapt. Zo hoeft de bewoner niet gestoord te worden. We zijn de vaste partner van Nobama Care op het gebied van zorgdomotica. Doorslaggevend voor deze zorgspecialist is onder andere onze flexibele service. Als er met spoed een sensor nodig is dan zorgen wij dat die er komt. Ons maatwerk wordt als heel positief ervaren.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details