Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Knauf ontzorgt en biedt zekerheid

Knauf ontzorgt en biedt zekerheid

In april 2015 is het laatste deel van de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis in Den Haag opgeleverd. Het ene gedeelte is voor volwassenen, met onder andere het nieuwe OK-complex, de dagbehandeling en enkele poliklinieken. Het andere deel bevat het Juliana Kinderziekenhuis.

Binnen de nieuwbouw heeft Knauf alle niet-dragende binnenwanden geleverd. “Omdat wij al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis betrokken waren, konden wij meedenken en optimaal advies geven over welke systemen het meest geschikt zouden zijn. Eveneens konden wij oplossingen bieden op het gebied van geluid- en brandwerendheid, isolatie, duurzaamheid en veiligheid”, vertelt Jacco van ’t Hof, projectadviseur bij Knauf.
In totaal is er 30.000 m2 aan wanden aangebracht in het ziekenhuis. De bulk van die wanden is enkel beplaat en 30 minuten brandwerend met een geluidsisolatie van 52 dB. De wandsystemen bestaan uit een profiel van 100 millimeter, aan beide zijden 12,5 millimeter Diamond Board beplating, 75 millimeter glaswol en ruimte voor leidingen. Er zijn ook wanden dubbel beplaat, die daarmee een brandwerendheid van 60 minuten halen en een geluidsisolatie van 59 dB. Naast de normale binnenwanden zijn bij Radiologie stralingswerende wanden toegepast waarin 2 millimeter lood is verwerkt, en akoestische voorzetwanden bij de oefenruimten voor volwassenen.

Uitdagingen
De grootste uitdaging lag volgens Van ’t Hof in de krappe planning. “Omdat het werk snel af moest, had het afbouwbedrijf, Kwakman Afbouw, maar negen maanden de tijd om die 30.000 m2 metalen staanderwanden te monteren en af te werken. Daarom was goede planning heel belangrijk en werd in de drukste periode zelfs gewerkt met zeventig monteurs en spachtelaars.”
ARBO-technisch was het een uitdaging de te transporteren materialen met zo min mogelijke inspanning op de juiste plek te krijgen. Dit ging soepel door een goed en strak uitgedacht logistiek plan, dat van tevoren met alle partijen was doorgenomen. De Knauf-platen werden in de fabriek met de rugkant naar boven op de pallets gelegd. Hierdoor hoefden de platen op de bouwplaats niet meer gedraaid te worden en was zo min mogelijk lichamelijke inspanning nodig.

KnaufZeker
Knauf werd na een aanbesteding via Kwakman Afbouw bij het project betrokken. Het afbouwbedrijf wist dat de producten van Knauf op elkaar afgestemd zijn en garant staan voor hoogwaardige kwaliteit. Door producten van Knauf met elkaar in een systeem te combineren, blijven prestaties zoals geluid- en brandwerendheid gewaarborgd. “Deze garantie heet KnaufZeker”, zegt Van ’t Hof. “Onze systemen worden altijd getest of beoordeeld door onafhankelijke instituten en voldoen aan alle keurmerken. Bij het HagaZiekenhuis zijn wij begonnen met het geven van advies en hebben we een compleet wandenboek gemaakt waarin de details van elk wandtype zijn vastgelegd. Vervolgens hebben wij ter plekke een proefopstelling gemaakt en geluidstesten gedaan, omdat daar een belangrijke eis lag. De wanden moesten een 51 dB geluidsisolatie halen.” Verder gaf Knauf ook tijdens de bouw technische ondersteuning als dat nodig was en voerde elke drie weken inspecties uit om te kijken hoe het ging. Van ’t Hof: “Het was ons tweede KnaufZeker-project. Maar het wordt in de praktijk zo goed ontvangen dat we, zeker grotere projecten, tegenwoordig altijd conform KnaufZeker uitvoeren. Opdrachtgevers willen immers zekerheid en ze willen ontzorgd worden!”

Jacco van ’t Hof, projectadviseur bij Knauf

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details