Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Lakenhof binnen een jaar tijd supersnel neergezet

Lakenhof binnen een jaar tijd supersnel neergezet

In Leiden-Zuid wordt aan de Arthur van Schendelstraat in het Churchillpark de laatste hand gelegd aan Topaz Lakenhof, een vierlaags woonzorgcentrum voor mensen met een psychogeriatrische (pg) of somatische aandoening. Het pand wordt begin 2019 in gebruik genomen. Dat is bijzonder, want de daadwerkelijke bouw heeft nog geen jaar geduurd.

Opdrachtgever Topaz bouwt deze nieuwe woonzorgvoorziening voor kleinschalig wonen op de plek waar vroeger voetbalvelden lagen. De bewoners van Topaz Groenhoven verhuizen naar Lakenhof, omdat Groenhoven niet meer geschikt is voor de zwaardere zorg die bewoners nodig hebben. Verbouwen is niet meer rendabel, daarom koos de zorgorganisatie voor nieuwbouw op een andere plek in de buurt, in een wijk die nu in ontwikkeling is. 

In de woonzorglocatie, die een totale oppervlakte van 4.800 m² BVO bestrijkt, worden negen woongroepen van acht bewoners gehuisvest op de bovenste drie verdiepingen. Daar krijgt iedere bewoner een studio van 25 m² met eigen voordeur en sanitaire voorzieningen. Elke woongroep beschikt over één gemeenschappelijke woonkamer met keuken. Op de begane grond bevindt zich de ruime, lichte, multifunctionele Tuinkamer met uitzicht op de sportvelden. Daar liggen ook de Lakenkamer, die als beweegruimte dienst kan doen, een kapsalon voor bewoners, de administratieve en facilitaire ruimten en een parkeerstalling.

Topaz Lakenhof

Functioneel gebouw
De bouw verloopt voorspoedig. “De aannemer en installateurs ronden nu de laatste werkzaamheden af”, vertelt Marco de Kievit, programmamanager Vastgoed bij Topaz. “De komende periode laat Topaz de keukens en besloten tuin inrichten. Ook komen in alle ruimten domotica, een verpleegoproepsysteem en meubilair. Daarna gaat Topaz alles testen en verhuizen de bewoners in januari 2019 naar Lakenhof.”

De gangen en de 72 zorgstudio’s voorziet Topaz van slimme sensoren die mede de veiligheid en het welzijn van de bewoners bewaken. “Daarbij moet je denken aan techniek die bewegingen detecteert en camera’s kan activeren. Per bewoner kun je daarnaast met behulp van zendertjes zelfs een persoonlijke leefcirkel creëren. Daarin leg je vast welke deuren gesloten blijven voor die persoon. Op deze manier doe je wat nodig is, maar zorg je tegelijk voor bewegingsruimte en het behoud van privacy van mensen”, aldus De Kievit. Daarbij komt nog dat de woonafdelingen op de verdiepingen qua indeling identiek zijn, maar door de verschillende thema’s geheel anders ogen qua uitstraling en kleurgebruik. Belangrijk is hier het scheppen van een warme huiselijke sfeer waar mensen zich prettig en thuis voelen. Met overal Vescom-behang dat tegen een stootje kan en hoge plinten met hoekbescherming in de kleur van de wanden, is de inrichting eveneens op de bewoners afgestemd.

Uitstraling
Lakenhof is een compact bouwwerk dat er niet specifiek als een zorggebouw uitziet. Aan de straatzijde zijn de studio’s gesitueerd. Daar is het pand besloten, wat zorgt voor rust en geborgenheid voor de bewoners. Aan de achterzijde waar de sportvelden liggen, bevinden zich de gemeenschappelijke huiskamers. Hier heeft de woonzorglocatie een open uitstraling door de vele grote ramen en de royale balkons. De gevels zijn uitgevoerd in metselwerk met aluminium puien en passen daarmee perfect binnen de nieuwbouw van de omringende woonwijk. Opvallend daarbij is het staande metselwerk in de gevels en het Braziliaanse metselwerk rondom de parkeerstalling.  

Topaz Lakenhof
Een compact bouwwerk dat er niet als een zorggebouw uitziet.

Uitdagingen
“Het realiseren van deze gemetselde buitengevels vormde wel een uitdaging”, stelt Willem van der Plas, directeur van de KBM Groep. ”Voldoende menskracht vinden en zeker metselaars, kan in deze voor de bouw drukke tijd vrij lastig zijn. Maar gelukkig werken wij al jarenlang samen met vaste partners, waardoor het gelukt is alles op tijd af te krijgen. Ondanks de wat lange voorbereiding was de bouwtijd daarbij ook nog krap, net als de plot waarop gebouwd wordt. Maar met onze ruime binnenstedelijke bouwervaring zijn we inmiddels wel wat gewend.” Er is dan ook just-in-time gewerkt vanaf de binnentuin achter het hek. Daar stond een mobiele rupskraan opgesteld en daarheen moest ook het vrachtverkeer af en aan rijden. Van der Plas: “Zo is het ons toch gelukt het gebouw erg snel, binnen een jaar tijd, neer te zetten. Uiteraard is dit mede te danken aan ons geweldige team. En de prima samenwerking met de opdrachtgever, buurt en gemeente.”

Traditionele bouw
Het pand is tamelijk traditioneel gebouwd met een in het werk gestorte betonnen fundering met prefab heipalen. Op de begane grond liggen kanaalplaatvloeren en in het hele gebouw zijn afwisselend kalkzandsteen en metalstud binnenwanden aangebracht. Op de verdiepingen en het dak liggen breedplaatvloeren. De balkons en trappen bestaan uit prefab beton. In de aluminium puien in de gemetselde gevels is HR+++ glas aangebracht. 

Toekomstbestendig
Het gebouw is volgens De Kievit helemaal op de toekomst voorbereid. “Zo zorgen de metalstud tussenwanden en de compacte vorm voor alternatieve aanwendbaarheid, en daarmee toekomstbestendigheid. Deze compactheid maakt eveneens dat de verhouding dak-, gevel- en vloeroppervlak gunstig is. Dit zorgt voor minder energieverlies. Net als de goede isolatie dankzij de triple beglazing. Bovendien ligt het dak vol met pv-panelen en is het pand, zoals inmiddels overal gangbaar is, voorzien van LED-verlichting en een luchtbehandelings- en koelingsinstallatie. Hoewel de nieuwe tendens gasloos bouwen is, is dat hier nog niet toegepast. Bij nieuwe projecten houden we er echter zeker rekening mee. Want duurzaamheid en toekomstbestendigheid staan bij Topaz hoog op de agenda.”

Topaz Lakenhof
Topaz Lakenhof, elke woonkamer heeft andere uitstraling.


‘Betrouwbare, veilige, doelmatige en storingvrije installaties’
Het Haagse Steegman Elektrotechniek BV is een middelgroot landelijk opererend elektrotechnisch installatiebedrijf, onderdeel van de Steegman Groep. Het bedrijf wordt sinds jaar en dag betrokken bij grootschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten in de utiliteitsmarkt, waaronder verzorgingshuizen, kantoorpanden, hotels en musea.

Het elektrotechnisch installatiebedrijf ontwerpt, realiseert, innoveert en onderhoudt kwalitatief hoogwaardige elektrotechnische data-, telecommunicatie- en beveiligingsinstallaties. Veiligheid, gezondheid, efficiëntie en milieubewustzijn staan bij dit bedrijf centraal. Daarnaast heeft Steegman een speciaal lichtregelsysteem ontwikkeld: het EVRplus-systeem, een hoogwaardig, flexibel en energiebesparend lichtregelsysteem dat een energiebesparing kan opleveren van 40% per jaar.

Missie
Gevestigd in Den Haag en opgericht in mei 1937, is Steegman sinds april 1996 een ISO-gecertificeerd bedrijf (NEN-EN-ISO 9001). Tevens bezit het alle relevante certificaten om een gekwalificeerde uitvoering te realiseren en te waarborgen. Steegman Elektrotechniek ambieert een voor de klant optimaal rendement door een betrouwbare, veilige, doelmatige en storingvrije werking van de technische installaties. Hierbij wordt gestreefd naar continuïteit in samenwerking en partnerschap met de klant.


Feiten en cijfers
Project Lakenhof
Opdrachtgever en zorgverlener Topaz
Architect Inbo
Aannemer KBM Groep
Bouwmanagement Mondria Advies
Directievoering Staat Bouwmanagement
Installaties Steegman/Roos en Doorn (E), Schulte & Lestraden (W)
Keukens Kampri
Aantal studio’s 72
Bruto vloer oppervlak 4.800 m²
Totale bouwkosten Ca. € 8.000.000,- incl. btw

Tekst | Irene Teunissen  Beeld | Topaz, KBM Groep, Irene Teunissen
Uitgelichte afbeelding: 
Willem van der Plas, directeur van de KBM Groep (links) en Marco de Kievit, programmamanager Vastgoed bij Topaz.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details