Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Licht en lucht slim ingezet voor het best mogelijke binnenklimaat

Licht en lucht slim ingezet voor het best mogelijke binnenklimaat

Renson Health Care Concept

Van voldoende natuurlijk daglicht is algemeen bekend dat het een positieve impact heeft op een herstel of revalidatie. Dat ook een goede binnenluchtkwaliteit en aangename temperaturen daarin een rol spelen, daar zijn we ons veel minder van bewust. En toch zijn ook die factoren cruciaal, zeker in gebouwen waar schimmels, bacteriën en virussen anders vrij spel zouden krijgen om de, vaak zwakke gezondheid van wie er verblijft, een extra knauw toe te dienen. 

Aandacht voor een degelijk en goed onderhouden ventilatiesysteem, een efficiënte zonwering en natuurlijke koeling, zijn dan ook aangeraden. Het Health Care Concept van Renson dekt als vlag die hele lading met een combinatie van energiezuinige en esthetische maatregelen.

Gezonde binnenlucht
Even de ramen openen volstaat helaas niet voor een gezonde binnenluchtkwaliteit. Continu en gecontroleerd ventileren is daarvoor de enige efficiënte maatregel. Gebeurt dat op basis van constante metingen van de luchtkwaliteit per ruimte, dan wordt het ventilatieniveau perfect afgestemd op de behoeften zoals die zich per kamer en op elk moment van de dag aandienen. Door zo enkel te ventileren waar en wanneer nodig, wordt trouwens nooit meer energie verbruikt dan nodig. Voor woonzorgcentra en ziekenhuizen, met slechts één extractiepunt per leefruimte, heeft Renson een specifieke oplossing voor deze zogenaamde ‘vraaggestuurde ventilatie’: de Healthconnector. Die kan zowel met een centraal C- als een D-ventilatiesysteem gecombineerd worden. Als ‘decentrale klep’ regelt de Healthconnector het ventilatieniveau per kamer op initiatief van de geïntegreerde sensoren die constant het vocht- en CO2-niveau meten. Zo vindt de mechanische afvoer van vervuilde lucht op een slimme en energiezuinige manier plaats.

Renson Health Care Concept

Aangename temperaturen
Naast een goede binnenluchtkwaliteit speelt ook de temperatuur een belangrijke rol. Veel daglicht via grote ramen heeft dan wel een positieve invloed op het comfort, ‘wellbeing’ en herstel. Maar met steeds meer warme dagen per jaar, loert het risico op oververhitting dan wel om de hoek. De enige efficiënte manier om dit te voorkomen is door de zon tegen te houden nog voor die het glas bereikt, bijvoorbeeld met windvaste Renson Fixscreens (doekzonwering), een vaste luifel boven of aluminium lamellen voor het raam.

Nightcooling door intensief te ventileren
Door die buitenzonwering te combineren met intensieve ventilatie via grote raamroosters, kan er in de zomer optimaal gebruik gemaakt worden van de koelere nachtlucht om de binnentemperatuur zelfs nog te doen dalen. Zonder energieverslindende airco. De lamellenroosters die daarvoor instaan zijn inbraak- en insectenwerend en perfect geïntegreerd in het schrijnwerk. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details