Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw thuis voor cliënten van vzw De Bolster
De nieuwe site van vzw De Bolster in Kluisbergen omvat drie huizen met een eigen ingang, die wel verbonden zijn met elkaar.

Nieuw thuis voor cliënten van vzw De Bolster

OSAR Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp en de coördinatie, terwijl Algemene Bouwonderneming Vandenbussche de ruwbouw en afbouw van de drie verbonden huizen voor zwaar zorgbehoevenden met een verstandelijke beperking realiseert. Van buitenaf lijkt dit niet op een instelling, maar binnenin zijn inrichting, afwerking en technieken volledig afgestemd op de bewoners van vandaag én morgen.

“We zijn een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Zowat 10 jaar geleden besloten we om te investeren in onze faciliteiten, omdat de leef­ruimtes te klein werden en er vaak nog tweepersoonskamers aanwezig waren. We wilden ook per faciliteit specialiseren en zo is dit project in Kluisbergen afgestemd op de zwaarder zorgbehoevenden met een verstandelijke beperking”, valt Patrick Dewaele, directeur zorg-agogiek van vzw De Bolster met de deur in huis. “Het terrein was al geruime tijd ons eigendom en in 2015-2016 zijn we gestart met de conceptuitwerking voor deze site, die via een wandelpad verbonden blijft met de bestaande vestiging om de hoek.”

Dit complex is opgebouwd uit rode bakstenen in combinatie met aluminium schrijnwerk.

Gebouw op maat van de cliënten

Een werkgroep met mensen uit alle segmenten van de werking stelde een behoefterooster voor dit gebouw op, waarna OSAR Architects het plan uitwerkte. Zij liet zelfs een paar mensen in de werking meedraaien om zich goed te kunnen inleven. Het dossier bleef vervolgens tussen de één en anderhalf jaar in de ijskast, omdat het niet sneller naar VIPA kon. Daarna kwam alles echter in een stroomversnelling en konden de verschillende percelen in een aanbesteding gegund worden. Vandenbussche werd de hoofdaannemer voor de ruwbouw en afwerking, terwijl loten als technieken en omgevingsaanleg naar andere partijen gingen.

“De site bestaat uit drie huizen met een eigen ingang, maar wel verbonden, elk voor 10 à 11 bewoners. Vanuit de hal kom je in een centrale leefruimte, bestaande uit een keuken met kookeiland en werkpost voor het personeel en een woonkamer met een groot schuifraam, dat op een tuin met veel groen en een slingerend wandelpad uitgeeft. De maaltijden worden wel nog kant-en-klaar vanuit de bestaande vestiging geleverd, maar de begeleiders kunnen hier wel hapjes opwarmen of kookacti­viteiten met de bewoners organiseren”, legt Robrecht Devriese, directeur administratie-logistiek bij vzw De Bolster uit. “De kamers hebben we bewust rond die centrale leefruimte geïntegreerd om zo de typische gangen te elimineren. Toch zijn er ook enkele kamers wat afgezonderd, voor mensen die wat luidruchtiger zijn of last ondervinden van overmatig lawaai. Verder zijn er versterkte kamers met vast meubilair en één speciaal ingerichte isolatiekamer voor het volledige complex. Elke kamer heeft een oppervlakte van 22 m2 en bestaat uit een slaapgedeelte en een afsluitbare sanitaire cel met toilet, wastafel en inloopdouche. We kozen voor drie lichtgekleurde wanden en één muur in een bepaalde accentkleur.” Elk huis bevat ook een centrale badkamer met aan de ene kant een hoog-laagbad en aan de andere kant een douchezone. Op de bovenverdieping bevinden zich het atelier, een muzieklokaal en snoezelruimte, de kine en medische dienst, een keukentje, het bureau van het diensthoofd, vergaderruimtes en de technische ruimte.

In de centrale leefruimte is een keukengedeelte, die in elk huis anders afgewerkt is.

Op het lijf geschreven

Dit project is hoofdaannemer Vandenbussche (Aalter) op het lijf geschreven. De ervaren klasse 8 aannemer realiseert bouw- en renovatieprojecten van alle types gebouwen in voornamelijk Oost- en West-Vlaanderen, maar ook in Vlaams-Brabant en Henegouwen. “We zijn vooral actief in de appartementsbouw en utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen, culturele centra, scholen, sportcomplexen, zorgcentra en dus ook verzorgingshuizen zoals in Kluisbergen”, vertelt directeur-bestuurder Ir. Kristof Defruyt. “In tegenstelling tot de meeste van onze projecten, waar we pilootaannemer zijn, staat het architectenbureau hier in voor de volledige coördinatie van de bouwwerkzaamheden. We kregen de loten ruwbouw en afwerking, behalve het losse en vaste meubilair, in opdracht. Toch traden we, waar nodig, als coördinerende schakel op om alles vlot te laten verlopen. Dat doen we in elk bouwproject onder het motto ‘Wij Trekken Uw Plan’.”

Projectleider Siemon Soulliaert: “Dit gebouw staat op palen met daarop de vloerplaat. De wanden zijn opgetrokken in kalkzandsteen en bekleed met traditioneel rood metselwerk. Er werd gekozen voor aluminium schrijnwerk, omwille van het onderhoud. Het dak bestaat uit panelen met daaronder isolatie en hellende betonplaten. Binnenin wordt het project echt heel uitdagend. Elk huis heeft een gelijke indeling, maar bij de afwerking worden wel verschillende kleuren en decoren gebruikt. Afhankelijk van de ruimte integreerden we pleisterplafonds, akoestische plafonds in gyproc en gangoverspannende plafonds met technieken bovenop. Ook zijn de binnendeuren aangepast aan de verschillende kamers en werd er gekozen voor een combinatie van tegels en pvc als vloerbedekking. Het meest uitdagende was echter de combinatie van de ruwbouw met de vele technieken, die enerzijds eigen zijn aan zo’n zorgproject en anderzijds op wens van de bouwheer zijn uitgevoerd. Zo kregen de deuren elektrische sloten, een pomp voor automatische sluiting bij brand en sensoren om te meten of een deur veel of weinig openstaat. Er is een (nood)oproep- en detectiesysteem en meldingsinstallatie voor de nachtbegeleiding. Verwarmd wordt deels met vloerverwarming en deels met radiatoren en voor de verse lucht zorgt een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning.”

Opening zonder feest

Vandenbussche startte in mei 2019 met de bouwwerkzaamheden en begin dit jaar volgde de oplevering, waarna de laatste hand aan de afwerking en omgevingsaanleg gelegd wordt. “Begin mei verhuizen onze 32 cliënten naar hun nieuwe thuis en dat door COVID-19 zonder grote festiviteiten”, sluit directeur Devriese af. “Dit gebouw is klaar voor de uitdagingen van vandaag én morgen. In de toekomst willen we ook de andere vestiging in Kluisbergen renoveren.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details