Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ontwerpen voor de samenleving van morgen
Sweco en VK architects+engineers bij de afronding van de overname. (Beeld: PiXeleni Photography)

Ontwerpen voor de samenleving van morgen

De overname van VK architects+engineers door Sweco is een feit. Daarmee versterkt ingenieurs- en architectenbureau Sweco zijn marktleiderspositie als duurzame ‘full life cycle’-partner voor de bouwsector, en zijn reputatie in de gezondheids- en welzijnssector.

Erwin Malcorps, Business Area President van Sweco Belgium: “De samenleving wordt complexer. Elk nieuw project vraagt een combinatie van tientallen expertises. We willen de beste zijn in al die specialisaties. Met de overname van VK architects+engineers verwelkomen we jarenlange ervaring in de zorg.”

Sweco was betrokken bij de renovatie van circulair erfgoed Gare Maritime in Brussel. (Beeld: Filip Dujardin)

Klaar voor de toekomst

“Vroeger mochten ingenieurs pas in actie komen als alles was beslist”, vertelt Malcorps. “Vandaag zitten we mee aan tafel nog voordat er iets op papier staat. En dat is de enige goede aanpak om toekomstbestendige projecten te realiseren.”

“Als de eerste spade in de grond gaat, hebben wij meestal al jaren studie- en tekenwerk achter de rug. Dat maakt het soms zo lastig om uit te leggen wat we doen. Ons werk start al in de vroege conceptfase, bij de eerste ideeën voor een nieuw ziekenhuis, metronet, productieproces, nieuwe wijk en noem maar op. Wij zorgen er met ons studiewerk voor dat alles klopt en op elkaar is afgestemd: technieken, duurzaamheid, akoestiek, verlichting, waterhuishouding, digitalisering, enzovoort. Wat wij vandaag ontwerpen, is klaar voor de toekomst. Zodat mensen over 10 jaar nog altijd zullen zeggen: dat is de best mogelijke aanpak of constructie op alle vlakken.”

Paul Corbeel, CEO van VK architects+engineers en Erwin Malcorps, Business Area President van Sweco Belgium. (Beeld: PiXeleni Photography)

Mee met de taal van de medische specialisten

VK architects+engineers heeft een bijna eindeloos portfolio in de zorg. Kijk naar AZ Sint-Maarten in Mechelen, AZ Delta in Roeselare, het Kirchberg-ziekenhuis in Luxemburg, het Universitair Ziekenhuis van Gent en Grand Hôpital de Charleroi. Een ziekenhuis heeft op zich al complexe flowstructuren. VK slaagt er keer op keer in om alle functies en stromen perfect op elkaar af te stemmen.

Ook Sweco bouwde mee aan verschillende ziekenhuizen, onder andere in Antwerpen, Gent en Brussel. Malcorps: “We deden wel al zorgprojecten, maar hadden nog een groeimarge. Met VK architects+engineers versterken we onze positie. De architecten en ingenieurs spreken de taal van de medische specialisten en combineren de wensen van de klant met alle technische en praktische knowhow. De focus ligt daarbij op het realiseren van mensgerichte, helende omgevingen voor alle eindgebruikers.”

Het masterplan en de nieuwbouw van het UZ Gent zijn van de hand van VK architects+engineers. (Beeld: VK architects+engineers)

Leidend principe: sustainability by design

De rode draad door alle projecten van zowel Sweco als VK architects+engineers is duurzaamheid. En dat begint in de eigen organisatie. Malcorps: “Ons kantoor in Zelzate is een nulenergiekantoor met geothermie, zonnepanelen en een slim vehicle-to-grid-laadplein. Daar laden we de elektrische auto’s niet alleen op, we gebruiken de batterijen ook als energiebron voor ons kantoorgebouw. Daarnaast loopt er intern een Sustainability Impact Program: een trainingsprogramma gericht op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Intussen rondden al 200 collega’s dat programma volledig af. Zij vormen een poule van duurzaamheidscoaches waar de andere teams uit kunnen putten.”

Erwin Malcorps, Business Area President van Sweco Belgium (Beeld: Bas Bogaerts)

Malcorps: “De duurzaamheid zit niet zozeer in de projecten die we aannemen, wel in hoe we ze aanpakken. We dagen onszelf uit om de klant te verrassen. De makkelijkste en kortste weg is vaak: alles afbreken en opnieuw bouwen. Wij kiezen voor de iets langere, circulaire weg: materialen recycleren en hergebruiken. Uiteraard hebben onze klanten het laatste woord. Voor hen moet ook het financiële plaatje kloppen. De duurzame keuze is niet altijd de goedkoopste keuze. Toch zien we dat meer en meer klanten ons volgen op die duurzame, circulaire weg. Juist omdat die op lange termijn de beste is.”

Twintigste overname in 6 jaar

Met de komst van VK architects+engineers is de twintigste overname in 6 jaar tijd een feit. Sweco Belgium telt nu meer dan 2.600 ingenieurs en architecten. En het bedrijf verwacht dat die consolidatiegolf niet snel zal gaan liggen. Malcorps: “We zijn altijd op zoek naar gedreven medewerkers. We werken samen met hogescholen en universiteiten waar we jonge mensen warm maken voor een carrière bij Sweco. We werven klassiek aan via onze vacatures en we rekruteren meer en meer in het buitenland – intussen werken hier een 40-tal nationaliteiten. Toch dekt dat onze groei niet. Door de overnames slagen we erin om snel veel nieuwe mensen aan te trekken, onder andere voor de uitdagingen in de zorgsector. Dankzij hen staan we klaar voor onze klanten om in te spelen op uitdagingen als circulariteit, mobiliteit, verstedelijking en big data.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details