Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ontwikkelingen in medische verzorgingseenheden
Het wandpaneel kan op velerlei manieren worden samengesteld. (Beeld: Martin Schmüdderich Fotografie)

Ontwikkelingen in medische verzorgingseenheden

Voor patiëntenzorg zijn nogal wat componenten nodig, die door Schyns op voortreffelijke wijze gecombineerd worden in een medische verzorgingseenheid, leverbaar in verschillende modellen. Deze systemen bieden flexibiliteit qua techniek, zijn op vele fronten aanpasbaar aan de wens van de klant en kunnen sinds kort ook nog worden uitgerust met Human Centric Lighting. Een revolutie in de wereld van medische verzorgingseenheden.

“Alle componenten die niet in de wand worden ingebouwd, worden gezien als afzonderlijke medische voorzieningen en moeten dus een separaat CE-certificaat hebben”, steekt Marco de Bruijn van Cleanroom Combination Group (CCG) van wal, exclusief verdeler van de systemen van Schyns voor de Benelux. “Die regeling geldt al sinds 2012 maar krijgt tegenwoordig meer aandacht. De medische verzorgingseenheden van Schyns worden geleverd als één systeem, mét CE-certificaat. Dit is met name interessant waar het gaat om aansprakelijkheid. Het gebruik van afzonderlijke componenten, vaak van verschillende leveranciers, geeft risico’s op het gebied van patiëntenzorg. Daarom kiest men tegenwoordig vaak voor één complete, geteste, CE-gekeurde oplossing zoals de medische verzorgingseenheden van Schyns die bieden.”

Flexibele invulling

Schyns heeft een breed palet aan oplossingen. “In tegenstelling tot ­andere systemen, die per type vaak maar één model hebben, kent het standaard programma van Schyns een flexibele invulling”, zegt De Bruijn. “Die verregaande aanpasbaarheid is de grote kracht van deze systemen. De indeling, het aantal aansluitingen voor medische gassen en elektra en de uitstraling van de verzorgingseenheid zijn volledig naar eigen wens en smaak in te vullen.” Populaire modellen van Schyns zijn onder meer de S700 en de Q100. De S700 is een relatief eenvoudig horizontaal medisch verzorgingssysteem met aan de onderzijde de afnamepunten voor elektra en data, terwijl de gasafnamepunten in het front verwerkt zijn. Het systeem is voorzien van LED-ruimteverlichting aan de bovenzijde en een (naar wens elektronisch) verschuifbaar LED-leeslicht aan de onderzijde. Het front kan in elke gewenste kleur of hpl dessin geleverd worden en dankzij het railprofiel kunnen diverse accessoires zonder gebruik van gereedschap veilig bevestigd worden.

Nieuw voor de verzorgingseenheden van Schyns is dat ze leverbaar zijn met Human Centric Lighting (HCL).

Deutsche gründlichkeit

De Q100 is de smaakmaker van Schyns en naar wens zelfs kamerbreed en kamerhoog in te richten. Het systeem biedt ruimte aan alle benodigde afnamepunten voor gassen, data en elektra, die verwerkt kunnen worden in het front of aan de zijkant van de wand. “In dat laatste geval hoeft de verzorgende niet boven de patiënt te hangen om apparatuur te wisselen”, verduidelijkt De Bruijn. De Q100 beschikt over LED-verlichting over de volle breedte die ook in delen ingeschakeld kan worden. Daarnaast is het Q100-systeem de perfecte oplossing voor het gebruik van multimediaterminals aan het bed. De invoer- en wandmontage van tv-armen kan volledig geïntegreerd worden. “Het wandpaneel kan dus op velerlei manieren worden samengesteld en is bovendien geschikt voor toepassing op de IC. De Deutsche gründlichkeit straalt er aan alle kanten vanaf, net als bij alle andere systemen trouwens. Er wordt gebruik gemaakt van mooie en robuuste materialen in dessins variërend van standaard wit tot eender welke RAL-kleur of houtstructuur.”

Het wandpaneel kan op velerlei manieren worden samengesteld. (Beeld: Martin Schmüdderich Fotografie)

Human Centric Lighting

Nieuw voor de verzorgingseenheden van Schyns is dat ze leverbaar zijn met Human Centric Lighting (HCL). “Het is het enige systeem met een patent en CE0482 voor toepassing in Europese ziekenhuizen”, benadrukt De Bruijn. “De voordelen zijn inmiddels wel bekend en wetenschappelijk onderbouwd. Zo volgt HCL het 24-uursritme, onze moleculaire klok. Door de lichtintensiteit en het blauwpercentage in de ochtend te verhogen, wordt meer cortisol en melatonine aangemaakt en werkt de patiënt onbewust zelf aan diens herstel. Gedurende de dag wordt het blauwe licht afgebouwd en het percentage rood licht verhoogd, zodat een patiënt gemakkelijker in slaap valt. Een goede nachtrust bevordert het herstel van de patiënt.” De kleurtemperatuur verloopt gedurende de dag en is ook handmatig aanpasbaar van 1.800 tot 16.000 Kelvin. “Voor een wondbeoordeling of het inbrengen van een infuus is 4.000 Kelvin ideaal. Dat gaat met een druk op de knop. Net zoals het groene licht, dat fungeert als nachtverlichting. De verlichting is volledig naar wens te programmeren.”

Schyns ontketent met het HCL-concept dus een ware revolutie in de wereld van medische verzorgingseenheden. Onder meer het Westfriesgasthuis (inmiddels het Dijklander Ziekenhuis, red.) in Hoorn, het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Maastricht UMC+ maken al dankbaar gebruik van de systemen van Schyns.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details