Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Opnieuw record zorgvastgoedmarkt; beleggingsvolume voorbij één miljard euro

Opnieuw record zorgvastgoedmarkt; beleggingsvolume voorbij één miljard euro

Belangstelling beleggers blijft toenemen – o.a. door tekort aan seniorenwoningen

2019 is een recordjaar voor de zorgvastgoedbeleggingsmarkt. Voor het eerst is de grens van één miljard euro overschreden. Het belegd vermogen is in vrijwel alle segmenten toegenomen en lag in 2019 17% hoger dan in 2018. Het totaal aantal transacties is ook gestegen; in 2019 waren er 25% meer transacties dan in 2018. Dit blijkt uit de Real Estate Outlook 2020 van CBRE, een jaarlijkse analyse van de Nederlandse vastgoedmarkt, en de bijbehorende Zorgvastgoedspecial.

Beleggingsvolume

Het totale beleggingsvolume komt uit op € 1,125 miljard. Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit investeringen in intramurale verpleeghuizen en extramurale zorgwoningen. Hiermee spelen beleggers steeds meer in op de groeiende vraag naar huisvesting voor zorgbehoevende senioren.

  • De vier grootste beleggers in 2019 hadden gezamenlijk een totaal beleggingsvolume van € 427 miljoen. Dat is 37% van de totale markt.
  • Het hoogste volume is belegd in Noord-Brabant (19%) gevolgd door Utrecht (18%), Zuid-Holland (13%) en Noord-Holland (12%).
  • Circa 29% van het volume is verkocht door ontwikkelaars en ongeveer 28% door zorginstellingen. De verkoop van zorgvastgoed door beleggers onderling begint langzaam op te komen: zo’n 24% van het beleggingsvolume werd verhandeld van belegger naar belegger.
  • Circa 39% van het aantal transacties is intramuraal vastgoed. Rond de 28% zijn extramurale zorgappartementen en 16% betreft (extramurale) particuliere woonzorglocaties. De overige transacties zijn eerstelijns gezondheidscentra (9%) en tweedelijns klinieken (9%).

“De belangstelling voor zorgvastgoed neemt steeds meer toe, zowel bij Nederlandse als buitenlandse partijen. Partijen die zich eerder niet op de zorgvastgoedmarkt begaven, zijn zich hier nu toch op aan het oriënteren. Daarnaast zien we dat beleggers zelfs voorzichtige interesse tonen in segmenten waar zij zich eerder wat afzijdig van hielden, zoals gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.”

Annette van der Poel, Associate Director Healthcare, CBRE

Tekort aan woonzorglocaties blijft nijpend

Ondanks het groeiende beleggingsvolume blijven ook de tekorten aan seniorenwoningen en verpleeghuisplekken groeien. Dit komt onder andere door de toenemende vergrijzing en veranderde regelgeving. “Steeds meer hulpbehoevende ouderen blijven thuis wonen, terwijl veel van de huidige woningen hier niet op zijn ingericht. De vraag naar geschikte huisvesting en nieuwe woonzorgconcepten groeit dan ook sterk, maar het aanbod blijft achter,” aldus Annette van der Poel.

Gezamenlijke aanpak van essentieel belang

Voor de aanpak van deze tekorten en de ontwikkeling van nieuwe zorglocaties is specialistische kennis en expertise een voorwaarde voor succes.

“Gemeenten, ontwikkelaars en beleggers zouden vaker de krachten moeten bundelen om samen optimaal invulling te geven aan het inrichten en managen van zorgvastgoed. Zo valt er in aanloop naar 2035 – de verwachte piek van de vergrijzing – veel terrein te winnen. Daarnaast is er een grote taak voor gemeenten weggelegd om nauwkeurig naar hun woonbeleid te kijken. Als senioren een goede plek krijgen, stimuleert dat weer de doorstroming op de plaatselijke woningmarkt,” zegt Annette van der Poel

>  Meer uitgebreide informatie en cijfers over de Nederlandse vastgoedmarkt zijn te vinden in de Real Estate Outlook 2020.

>  Voor extra verdieping over de zorgvastgoedmarkt, download onze Zorgvastgoedspecial.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details