Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Samenwerking resulteert in complete zorgoplossing toegangstechniek
Pieter van Liebergen (SALTO Systems): “Dit is een bekabeld Carelock-slot waarin de kaartlezer van SALTO in is geïntegreerd.”

Samenwerking resulteert in complete zorgoplossing toegangstechniek

Best of both worlds

De meeste producten ontstaan uit vraag in de markt. Soms is een behoefte in de markt ook aanleiding voor een samenwerking tussen twee bedrijven. Dat gaat ook op voor SALTO Systems BV en Brondool Locking Solutions, twee gerenommeerde partijen die elkaar gevonden hebben in een stuk toegangstechniek dat grote voordelen biedt voor de zorgsector. SALTO Systems is wereldwijd marktleider in complete elektronische toegangscontroleoplossingen. Brondool is onder meer gespecialiseerd in elektrische sloten, essentieel voor beveiligde systemen, brandveiligheid en intensief gebruikte slotoplossingen. Samen brengen ze nu de SLT Carelock op de markt. Deze kersverse geïntegreerde oplossing is bekabeld en gericht op privacy én (brand-)veiligheid.

Salto ID-dragers waarmee de SLT Carelock bediend kan worden.

Toegangscontrole in de zorg was nog niet lang geleden een bewerkelijke en kostbare taak met veel sleutels, weinig overzicht en controle en weinig efficiency. Denk alleen al aan het tijdrovende registreren, uitgeven en innemen van sleutels. Bij zorginstellingen gaat dat ten koste van de veiligheid van de cliënten en werkomstandigheden van de medewerkers. De komst van slimme elektronische toegangssystemen heeft hier een enorme verandering in gebracht. 

Slimme sloten

Sinds 2020 is de Wet Zorg en Dwang in werking, waarin staat dat zorgprofessionals mensen met dementie of een verstandelijke beperking zo min mogelijk vrijheidsbeperkingen mogen opleggen. “Slimme sloten zijn ideaal om bewoners van zorginstellingen zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te bieden en de verpleging waar mogelijk te ontlasten”, aldus Pieter van Liebergen, business development manager van SALTO Systems voor de zorg in Nederland. SALTO maakt offline en online deurbeslagen en levert in 50 landen. Het Spaanse bedrijf produceert 800.000 sloten per jaar en werkt in Nederland met een businesspartner netwerk. “Voor de zorg hebben we een scala aan slimme elektronische sloten, inclusief intelligent deurbeslag en integraties met zorgdomotica, dwaaldetectieoplossingen en gebouwbeheersystemen. Ook medicijnkarren en medicijnkasten zijn elektronisch bedienbaar te maken.”  

Hans de Jong (Brondool): “De sleutel in onze samenwerking ligt in het aspect brandwerendheid in de zorg.”

Brandwerendheid

De vraag is dan waarom SALTO de samenwerking heeft gevonden met Brondool. Dit bedrijf ontwikkelt, fabriceert en plaatst elektrische deursloten voor toegangsdeuren, verkeersdeuren, patiëntkamerdeuren, celdeuren, nooddeuren, brandvluchtdeuren en tussendeuren. “De sleutel in onze samenwerking ligt in het aspect brandwerendheid in de zorg”, vertelt commercieel directeur Hans de Jong van Brondool. “Begin vorig decennium kwam uit rapporten naar voren dat het niet goed gesteld was met de brandveiligheid in zorginstellingen, onder meer naar aanleiding van de brand in een psychiatrische instelling in Oegstgeest. Sindsdien ligt hier sterk de focus op bij het inrichten van de toegangstechniek van zorginstellingen. Als het om slottechniek gaat, is brandveiligheid het aspect waarin Brondool gespecialiseerd is. Wij bieden met ons Carelock-concept bekabelde sloten aan die spanningsloos ontgrendelen en dus bij een brandalarm de deuren van cliëntenkamers direct openen. Dit is tegenwoordig wettelijk verplicht.”

Resultaat van een vruchtbare samenwerking: de SLT Carelock.

Totaaloplossing

De vraag die bijna als vanzelfsprekend uit de markt ontstond, was die voor een totaaloplossing voor alle deuren. “En daarin hebben Brondool en SALTO elkaar gevonden, met als eerste resultaat de SLT Carelock”, meldt Van Liebergen niet zonder trots. “Dit is een bekabeld Carelock-slot waarin de kaartlezer van SALTO is geïntegreerd. Daarmee hebben we een totaaloplossing voor alle toegangsdeuren in de zorg. Veel zorginstellingen werken al met SALTO-producten, de SLT Carelock past hier eenvoudig en naadloos in. SALTO levert de lezers en besturingseenheid, Brondool bouwt ze in en verzorgt de marketing en distributie.” 

Voordelen

Deze combinatie van een bekabeld slot met wireless online mogelijkheden heeft veel voordelen. De Jong: “Volgens de wet Zorg en Dwang hebben cliënten recht op privacy, dus moet je deuren kunnen afsluiten. Maar bij brand moeten die wel open gaan. Met de SLT Carelock kun je privacy garanderen, en ook insluiten bij zwaardere gevallen, maar zullen de deuren altijd opengaan bij brand. Bediening gaat met een tag, een pas of een digital key, alle te programmeren via de bekende SALTO Space software. De SLT Carelock is geschikt voor cliëntendeuren, tussendeuren, buitendeuren en alle andere toegangen. In feite voor iedere deur die bekabeld moet worden, bijvoorbeeld wegens intensief gebruik; die wil je niet draadloos omdat de batterij te snel leegloopt. Het plug & play-systeem is tevens molestbestendig. Zie het als een degelijke, éénmalige investering in een betrouwbare oplossing die veiligheid en maximale flexibiliteit biedt.”

Hoe nu verder? Van Liebergen: “Onze businesspartners, meestal hang- en sluitwerkspecialisten die bouwkundig én elektrotechnisch van wanten weten en de regelgeving kennen, hebben we inmiddels geïnformeerd. Er loopt een aantal pilots en ik kan je zeggen dat er al bestellingen zijn geplaatst. We zien daartussen ook al aanvragen uit de ouderenzorg, waarvoor we dwaaldetentie en maatwerk insluitoplossingen kunnen maken. Ik denk dat we met SLT Carelock een prachtig product hebben dat talloos veel mogelijkheden biedt voor de zorgsector.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details