Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Tergooi MC uitgeroepen tot Zorggebouw van het Jaar 2023
Het gebouw is voorzien van talloze grote glaspartijen met uitzicht op de groene omgeving.

Tergooi MC uitgeroepen tot Zorggebouw van het Jaar 2023

Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2023, op woensdagavond 8 november in het Keilepand in Rotterdam, is Tergooi MC uitgeroepen tot Zorggebouw van het Jaar 2023. Het nieuwe ziekenhuis is ontworpen door Wiegerinck.

Een ziekenhuis in het bos, dat kleiner aanvoelt dan het is. Zo kan het ontwerp voor Tergooi MC door Wiegerinck worden samengevat. Vanaf het begin van het ontwerpproces heeft het architectenbureau zich ingezet om de kwaliteit van de bosrijke omgeving maximaal uit te nutten. Tot tijdens de bouw hebben de architecten zich actief ingezet om de bomen rond het gebouw te behouden. Het resultaat vindt de jury verbluffend: vanaf opening staat het nieuwe gebouw echt ín het bos.

Losgetrokken functies

Over de keuze om een aantal functies, zoals de parkeergarage, los te trekken van het hoofdgebouw, is de jury ook enthousiast. Tijdens de korte wandeling van de auto naar de hoofdentree ervaart iedereen even het bos waarin het gebouw staat. Binnen is er vervolgens op allerlei plekken opnieuw zicht op het bos. Wiegerinck heeft volgens de jury goed aangevoeld dat tegenover het bos een ingetogen architectuur op zijn plek is. De gekozen sobere metselwerk gevels, met een prettige mix aan kleuren, passen hier uitstekend.

Gekozen is voor een verticale geleding met kolommen in metselwerk en bronskleurig aluminium.

Balans tussen efficiëntie en comfort

In de organisatie van het ziekenhuis heeft Wiegerinck vervolgens een uitstekende balans gevonden tussen het ontwerp van een efficiënt zorggebouw en een zorggebouw waarin bezoekers en patiënten zich prettig bewegen. De organisatie in drie gesloten bouwblokken levert bovenin het gebouw efficiënte vloeren met patiëntenkamers op en onderin het gebouw een prettige organisatie voor de poliklinieken. Zij liggen in twee verdiepingen rond de binnentuinen.

Eenvoudige oriëntatie

De drie gesloten bouwblokken, plus het gebouw met de operatiekamers, worden met elkaar verbonden door een rechtdoorlopende passage. Voor bezoekers is oriënteren daardoor heel eenvoudig: rechtdoor, één keer afslaan en je bent er. De verschillende doorzichten naar het bos en de verschillende binnentuinen ondersteunen de oriëntatie. Ziekenhuizen hangen vaak vol met signing en het valt de jury op dat die hier grotendeels afwezig is. Daarbij is de signing die er is, ook nog eens subtiel vormgegeven.

Driedubbele passage

Zeer functioneel is trouwens dat de passage driedubbel is uitgevoerd. In de kelder is er een passage voor de logistiek van het ziekenhuis. Op de begane grond is de passage voor de bezoekers en op de verdieping wordt de passage met name gebruikt door het zorgpersoneel en om bedden te kunnen verplaatsen. De passage die de verschillende bouwdelen met elkaar verbindt, heeft een prettige maat, vindt de jury, die ook zeer te spreken is over het ingetogen maar effectieve kleurgebruik. Al met al voelt het ziekenhuis kleiner dan het is.

De centrale gang loopt als een ruggengraat door het gebouw.

Nominaties

In de categorie Zorggebouw van het Jaar nomineerde de jury twee projecten. Naast de winnaar Tergooi MC (Wiegerinck) was dat Radboudumc Hoofdgebouw (EGM architecten). De jury bestond dit jaar uit Rosalie de Boer (Synchroon), Gianni Cito (Moke Architecten), Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), Eric van Noord (de Architekten Cie.), Saskia Oranje (DOOR architecten) en Abbie Steinhauser (o.a. deMunnik-deJong-Steinhauser). De inzendingen voor de prijs Zorggebouw van het Jaar 2023 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap, innovatie en duurzaamheid.

Partners

Naast de prijs voor Zorggebouw van het Jaar zijn op 8 november ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Publiek gebouw van het Jaar en Interieur van het Jaar. Ook is de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekend gemaakt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details