Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Tilburg, Huize Groot Waardijn

Tilburg, Huize Groot Waardijn

In opdracht van Vrijborg en Compartijn heeft H-kwadraat Architectuur te Tilburg een luxe, kleinschalige woonzorgvilla ontworpen, gelegen aan de Ringbaan West, hoek Berkdijksestraat in Tilburg. Compartijn is actief in kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met een indicatie, waarbij het waarmaken van de filosofie ‘thuis als thuis niet meer gaat’ centraal staat.

“Het was een mooie opgave waarin we duidelijk onze expertise konden tonen”, aldus Stephan Haans, architect van deze bijzondere opdracht. Huize Groot Waardijn is ontworpen als een statige luxe stadsvilla in een historiserende jaren-dertig-stijl met 26 luxe zorgappartementen met woonservice en 24-uurszorg voor mensen met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie of met fysieke beperkingen. 

Architectuur en interieur leveren in dit ontwerp een belangrijke bijdrage in het thuisgevoel van de toekomstige bewoners. De belevingswereld gezien vanuit de binnenzijde in deze woonzorgvilla zal voor de bewoners, ten gevolge van ziekte en/of fysieke beperkingen, de belangrijkste plek zijn.  H-Kwadraat Architectuur ontwerpt in al haar opgaven dan ook altijd van binnen naar buiten. “Een  raam is een venster gericht op de wereld, geen willekeurig esthetisch gat in de muur”, volgens Haans. “In het ontwerp van deze woonzorgvilla is dit dan ook een belangrijk uitgangspunt geweest, gericht op de doelgroep.”

Jaren-dertig-invloeden, eigentijds gemak
De stadsvilla ligt op een markante plek in Tilburg, direct gelegen tegenover de wijk Zorgvlied; een gegoede wijk met kenmerkende vooroorlogse villa’s en herenhuizen. De meeste bewoners komen uit deze wijk en kunnen hierdoor blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, wat natuurlijk een groot pluspunt is. Het ontwerp laat een statig beeld zien met duidelijke jaren-dertig-invloeden, maar uiteraard met een eigentijds gemak. Deze architectuur is een verrijking voor haar omgeving en vormt tevens een markant kopgebouw voor het naastgelegen complex van Amarant. Ook dit gebouw is ontworpen door H-Kwadraat Architectuur, heel anders qua stijl, maar duidelijk complementair aan elkaar. H-Kwadraat Architectuur is trots op het ontstane ensemble. 

Aandacht voor specifieke zorgwensen
H-Kwadraat Architectuur is gespecialiseerd is het ontwerpen van gebouwen en interieurs voor onder andere de eerste- en tweedelijnszorg. De klantspecifieke ontwerpen voor o.a. woonzorgcomplexen, AHOED’s, huisartsenpraktijken, zorgcentra en apotheken worden gekenmerkt door de aandacht voor specifieke zorgwensen en het bereiken van een duidelijke meerwaarde. Door in het ontwerpproces gebouw en interieur met elkaar te integreren, wordt er een wezenlijk positieve bijdrage aan de zorg geleverd. Dit maakt de architectuur extra aansprekend en doeltreffend.

H-Kwadraat Architectuur ontzorgt van ontwerp tot uitvoering, waarbij vanuit grondige voorstudie een concept wordt gecreëerd en vervolgens wordt vormgegeven. Het architectenbureau streeft in haar ontwerpproces naar een duidelijke meerwaarde voor de opdrachtgever en werkt bij voorkeur niet vóór maar mét de opdrachtgever om dit te bereiken.

Tekst & beeld | H-kwadraat Architectuur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details