Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Unieke software leidt in zorgsector naar duurzame toekomst
De techneuten van Hysopt zijn ook in staat om met behulp van simulaties fouten uit een ontwerp te halen.

Unieke software leidt in zorgsector naar duurzame toekomst

De firma heeft unieke software ontwikkeld waarmee het energieverbruik van HVAC-installaties met 10 tot 50 % kan worden teruggedrongen. Fouten in installatie-ontwerpen worden aan de hand van de unieke software zelfs met 90 % geëlimineerd.

Cijfers van het Revalidatieziekenhuis RevArte in Edegem (B).

Dr. ing. Roel Vandenbulcke is stichter en CEO van Hysopt in Merksem (B). Hij komt tijdens het gesprek al snel tot de kern van het verhaal: “In de ontwikkelingsfase van een installatie kunnen we met onze software het gedrag voorspellen als het gaat over energieverbruik, CO2-uitstoot en thermisch comfort.” Volgens hem valt er vooral in de zorgsector behoorlijk wat energiewinst te boeken. “Ziekenhuizen zijn dag en nacht in bedrijf en hebben een hoge thermische nood. Niet alleen het op temperatuur houden is van immens belang, ook de vraag ‘Hoe wordt er geventileerd?’ speelt een cruciale rol.” Maar Hysopt gaat nog een stapje verder in de ontwikkelingsfase. De techneuten zijn ook in staat om met behulp van simulaties fouten uit een ontwerp te halen. Het leidt in de ontwikkelingsfase al tot een besparing.

Hysopt kreeg dit jaar de gerenommeerde CIBSE Building Performance Award 2020.

Vandenbulcke weet waar het misloopt bij de bouw en zeker ook bij de renovatie van ziekenhuizen. “Ziekenhuizen groeien. Het initieel geplaatste gebouw wordt met de tijd uitgebreid met satellietgebouwen die worden bijgekoppeld aan de bestaande installatie. De ontwerper van het nieuwe gebouw is meestal niet dezelfde als die van het bestaande gebouw en houdt geen rekening met het concept van het bestaande gebouw. Zo worden veel fouten en problemen geïntroduceerd. Wij nemen alle installatiecomponenten in ogenschouw, van warmtepompen, ketels, pompen, leidingen tot en met regelkranen. Ook hebben we oog voor hoe de verschillende componenten coherent zijn aan de werkende installatie. Door de simulatie met ons digitale model kunnen we zien hoe een installatie zich gedraagt en waar de pijnpunten zitten. Om het rendement van de ketels, warmtepompen en WKK’s te verhogen, grijpen we in op de hydraulica van de installatie en de regeltechniek.” Volgens Vandenbulcke knelt daar vaak de schoen: “Het ontbreekt nog al eens aan systeemdenken. Gaat de warmtepomp genoeg rendement leveren op de manier waarop die is geïntegreerd met de installatie?” Het is een vraag waarop de software van Hysopt een antwoord geeft. Uiteindelijk moet het leiden naar het boeken van resultaten als het gaat over comfort, CO2-uitstoot en energie-uitstoot. “Met minimale aanpassingen van individuele componenten kan een installatie beter renderen.” Behalve de optimalisatie van de installatie leidt de Hysopt-software tot het terugdringen van de onderhoudskosten.

Dr. ing. Roel Vandenbulcke, stichter en CEO van Hysopt.

Hysopt richt zich op bouwers, installateurs en studiebureaus. Bij de ontwikkeling van de software wordt nauw samengewerkt met Universiteit Antwerpen. Volgens Vandenbulcke is ontwikkelen een continu proces van verbetering en verfijning. “Momenteel werken we aan een integratie van de Hysopt-software met BIM-software.” Het toont aan dat Hysopt blijft investeren in optimalisatie van hun software en dus in het verantwoord omgaan met energie door de opdrachtgevers. De Belgische software-ontwikkelaar is momenteel actief in België, Nederland en Groot-Brittannië, en kreeg dit jaar de gerenommeerde CIBSE Building Performance Award 2020. Een bewijs dat de inzet van de software van Hysopt zijn vruchten afwerpt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details