Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Villa Casimir, Roermond: Zorgvilla met allure
De bewoners kunnen onder meer gebruikmaken van twee prachtig ingerichte algemene ruimtes. (Beeld: Bas Gijselhart)

Villa Casimir, Roermond: Zorgvilla met allure

Na enkele jaren van leegstand en een zeer ingrijpende verbouwing door Bouwmij Janssen in opdracht van Focus International Real Estate tot zorgvilla exploiteert Stepping Stones het monumentale pand sinds eind 2020 als Villa Casimir. 

De statige villa in hartje Roermond is in 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect Eduard Cuypers, neef van de beroemde Pierre­ Cuypers – architect van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. “In de jaren vijftig kwam het pand in handen van de familie Kissels en werd het verbouwd tot hotel”, weet Ruud Jacobs, directeur van Focus International Real Estate. “Krap twintig jaar later kreeg het een kantoorfunctie. De laatste jaren stond het pand echter leeg. Eeuwig zonde.” Jacobs zag markt in een transformatie naar een zorgvilla voor mensen met dementie. Hij spreekt van een stuwmeer aan mensen met een zorgindicatie. “Deze markt zal in de zeer nabije toekomst exploderen. Reden voor ons om hier alvast op voor te sorteren.”

De achttien appartementen bevinden zich over de verschillende lagen.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De transformatie van een voormalige kantoorfunctie naar een zorgvilla had wel wat voeten in de aarde. “Vanwege eerdere positieve ervaringen en een lange (vertrouwens)relatie met Bouwmij Janssen was het voor ons een uitgemaakte zaak dat zij de verbouwing op zich zou nemen. Er heeft dus geen aanbesteding plaatsgevonden. We zijn met verschillende zorgaanbieders om tafel gegaan om te bekijken of we de businesscase konden maken”, vervolgt Jacobs. “Bovendien diende ook de gemeente Roermond medewerking te verlenen in verband met de bestemmingswijziging, alsmede de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het gaat hier om een rijksmonument. Aan de buitenzijde van het pand mocht absoluut niets gewijzigd worden. Ook de statige houten trap en diverse karakteristieke elementen in het interieur dienden behouden te blijven.”

Het interieur van de zorgvilla ademt de grandeur van weleer. (Beeld: Bas Gijselhart)

Ruimtelijke kwaliteit

Aanvankelijk zou de villa samen met de achterliggende toren aan de Wilhelminasingel herontwikkeld worden, maar gedurende het project kwam er een kink in de kabel. “Helaas moest er afscheid worden genomen van de initiële zorgaanbieder, terwijl we al met de uitvoering bezig waren”, zegt Bart van Roy, directeur van Bouwmij Janssen. “Uiteindelijk kwam er een andere zorgaanbieder in beeld voor de villa – Stepping Stones, onderdeel van Korian – met toch wel wat afwijkende wensen.” Milko de Hart, Manager huisvesting bij Korian, legt uit: “Om nóg meer kwaliteit aan het project te geven, hebben we de algemene ruimtes vergroot en de tuin praktischer ingericht voor de doelgroep. Daarvoor zijn twee zorgappartementen op de begane grond opgeofferd, zodat het totaal nu uitkomt op achttien zorgappartementen in groottes variërend van 30 tot 35 m2.” Van Roy: “Door deze wijzigingen én het feit dat we asbest constateerden tijdens de sloop, hebben we toch wel wat vertraging opgelopen.” Jacobs blikt desondanks tevreden terug: “Bouwmij Janssen heeft gewoon kunnen doorwerken in coronatijd. Gevoelsmatig is daardoor geen vertraging ontstaan. Best bijzonder, gezien alle uitdagingen en bijbehorende ongemakken.”

Een entree met grote openslaande deuren, hoge plafonds, glas-in-loodramen en een prachtige houten trap herinneren aan het rijke verleden van de villa. (Beeld: Bas Gijselhart)

Cameratoezicht

De villa is van binnen volledig gestript geweest. Van Roy: “Op de historische elementen na, is alles verwijderd. Vervolgens is het pand volledig opnieuw ingericht en voorzien van de meest moderne technieken en installaties. Daarbij hebben we in bouwteamverband samengewerkt met LKS Installatietechniek (W-installatie), Elektro Speciaal Sprengers (E-installatie) en Miba Bouwmanagement. Vanwege corona, het zoveel mogelijk beperken van onnodige contacten en een geoliede coördinatie is de bouwplaats volgehangen met camera’s. Op die manier kon de Rijksdienst de nodige controles uitoefenen en hadden we ook zicht op het laden en lossen. De villa is gelegen op de hoek van de drukke Venloseweg/Wilhelminasingel. We mochten geen stremmingen veroorzaken op deze belangrijke verkeersader, te meer omdat vrijwel gelijktijdig werd gebouwd aan Roermond Verdiept, een groot infraproject op een steenworp afstand van de villa. Via cameratoezicht hebben we de bouwplaatslogistiek zo goed mogelijk proberen te coördineren.”

V.l.n.r.: Bart van Roy, directeur van Bouwmij Janssen; Ruud Jacobs, directeur van Focus International Real Estate; Milko de Hart, Manager huisvesting bij Korian.

Souterrain

Het interieur van de zorgvilla ademt de grandeur van weleer. Een entree met grote openslaande deuren, hoge plafonds, glas-in-loodramen en een prachtige houten trap herinneren aan het rijke verleden van de villa. “Om te voorkomen dat er een tweede (vlucht)trap geplaatst moest worden, is voorzien in een sprinklerinstallatie”, zegt Jacobs. “Daarnaast is er een royale lift geplaatst. De achttien appartementen bevinden zich over de verschillende lagen. Zelfs in het souterrain zijn appartementen gerealiseerd, waarvoor de ramen zijn vergroot in het kader van voldoende daglichttoetreding. Dat laatste was uiteraard een punt van aandacht voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Echter, uit historisch onderzoek bleek dat de bestaande ramen in het souterrain in het verleden groter van omvang waren. Daarmee kregen we toestemming om de ramen weer in oude luister te herstellen en konden er verblijfsruimtes van gemaakt worden. En zo waren er vele uitdagingen te slechten tijdens de verbouwing.” Van Roy: “Dat is juist waar onze kracht ligt. Het kan ons niet ingewikkeld genoeg zijn. Je komt bij zo’n transformatie van alles tegen en hebt elkaar als (bouw)partners nodig om tot zo’n verbluffend eindresultaat te komen.”

Geen enkel appartement in de zorgvilla is identiek. “De woningen beschikken allemaal over een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet”, zegt De Hart. “De bewoners kunnen daarnaast gebruikmaken van twee prachtig ingerichte algemene ruimtes en de fraai aangelegde tuin. In de gemeenschappelijke keuken worden de maaltijden bereid. De bewoners wonen hier inclusief. Indien nodig, kunnen zij rekenen op 24/7-zorgverlening.” Jacobs: “Wonen en zorg zijn hier echt gescheiden. Het concept staat verre van de schrijnende verhalen uit de verpleeghuizen die tijdens corona aan het licht kwamen. Iedereen is welkom. Familie, vrienden en kennissen van bewoners kunnen hier op ieder moment naar binnen lopen. Het is een concept waarin wij geloven en ook in de toekomst graag in blijven investeren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details