Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woon-zorgcomplex Zuidoever, Amsterdam | Zuidoever wekt verwachtingen

Woon-zorgcomplex Zuidoever, Amsterdam | Zuidoever wekt verwachtingen

Eerste locatie van nieuwe formule De Oevers opent op de Zuidas

De bouw van woon-zorgcomplex Zuidoever nadert zijn voltooiing. De eerste locatie van De Oevers, een nieuwe formule van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan, is in meerdere opzichten bijzonder, vertelt directeur Vincent van Rijswijk.

Nog zo’n twee maanden en dan is de oplevering van Zuidoever, aan de kop van de Zuidas in Amsterdam, een feit. Hoewel hij per 1 december aantreedt als bestuurder bij zorgorganisatie Amsta, kijkt Van Rijswijk verwachtingsvol uit naar dat moment rond de jaarwisseling. Als directeur Facilitaire Zaken & Dienstverlening bij Cordaan en directeur van De Oevers stond afgelopen jaar voor hem grotendeels in het teken van Zuidoever. “Het was een intensief traject, dat naar mijn mening tot iets heel moois heeft geleid.”

Cordaan Zuidoever

Vincent van Rijswijk. (Beeld: Cor Salverius)

 

Opvallende aspecten

Het complex vlakbij de RAI bestaat uit vier woonlagen met in totaal 53 huurappartementen voor ouderen met een zorgvraag. Behalve de ligging aan de kop van de Zuidas zijn er meer aspecten aan Zuidoever die in het oog springen. Zoals een glazen overkapping van 300 vierkante meter. “We hebben nagedacht over hoe bewoners zoveel mogelijk buiten kunnen zijn”, licht Van Rijswijk toe. “De tuin is maar een deel van het jaar goed te gebruiken, maar door de overkapping creëren we een wintertuin. Dit zorgt voor een tussenklimaat waarin bewoners vrijwel het gehele jaar ‘buiten’ kunnen zijn.” Zuidoever kenmerkt zich toch al door een groene uitstraling. Zo sieren groene wanden de hoofdentree, is er een belevingstuin, heeft het gebouw groene dakvlakken en is er op elke verdieping een daktuin gerealiseerd.

Inrichting

Ook de inrichting van Zuidoever is allerminst gebruikelijk voor de zorg. Elke verdieping heeft twee familiekamers, een kleine bibliotheek, twee zithoeken en een uitgebreide eetruimte in de nabijheid van de keuken. “Dat is het hart van de verdieping”, vertelt Van Rijswijk. “Een kok kookt elke dag vers. Als bewoners ertoe in staat zijn, kunnen ze meedoen. Zo niet, dan geeft het koken toch een stuk beleving.” Elke verdieping bestaat uit twee segmenten, waar bewoners met somatische klachten en dementie naast elkaar wonen. Op elke woonlaag kunnen bewoners rondlopen, wat belangrijk is voor mensen met dementie. Vitrines op de gang helpen hen de juiste voordeur te vinden en ook de variatie aan materialen en kleuren maakt dat mensen met dementie zich beter kunnen oriënteren.

Cordaan Zuidoever

Leven zoals thuis

Het past bij de missie van De Oevers. ‘Een nieuw thuis in Amsterdam’, luidt de slogan van de formule. Alles wordt erop ingericht om aan te sluiten bij de wensen en interesses van bewoners en hoe zij gewend zijn te leven. Zo houdt Zuidoever rekening met voorkeuren als vroeg of juist laat opstaan en in het eigen appartement of samen eten. “Om deze gastvrije werkwijze vorm en inhoud te geven, hebben we bewust mensen uit andere disciplines dan de zorg betrokken bij Zuidoever”, aldus Van Rijswijk. “Zo hebben we gekozen voor een andere bouwbegeleider en voor een kwartiermaker die niet uit de zorg afkomstig is. Zelf heb ik met mijn facilitaire benadering ook een andere kijk op zorg. Zuidoever moet een heel gastvrije plek worden, waar mensen zo aangenaam mogelijk kunnen leven en ook naasten zich welkom voelen. Dat komt terug in het ontwerp, de inrichting, de personeelsbezetting, de services, et cetera. We denken er echt iets unieks van te maken.”  

In de februari-editie van Bouwen aan de Zorg verschijnt een uitgebreide reportage over Zuidoever.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details