dscf2431-kopieren

Ook in visueel opzicht creëert ‘t Zout verrassende effecten in het straatbeeld. Het geheel oogt niet zwaar in zijn omgeving. (Beeld: Gerrit Devinck)

02:05
15-05-2020

Woonzorgcentrum als verbindende factor

Aan de ene zijde de drukke Koninklijke Baan, aan de andere kant de rustige gemeentewegen van Sint-Idesbald. In het oosten zicht op Oostduinkerke, in het westen op De Panne. Een specifieke ligging die om een doordacht ontwerp vroeg. En dat kwam er ook…. Waar voordien de oude Continental-garage stond, prijkt nu een modern woonzorgcentrum van 1.378 m² met 54 assistentiewoningen, een ondergrondse parkeergarage met 28 plaatsen en een fitnessruimte.

dscf2414-kopieren

De gevels zijn opgetrokken in een grijs-gele natuursteen, die verwerkt is onder een patchvorm. De terrassen en zonneluifels worden gevormd door witte schijven, waartussen houten gevelbekleding en aluminium schrijnwerk elkaar afwisselen. (Beeld: Gerrit Devinck)

 

Ingenieus, dat is het minste wat je kunt zeggen over het ontwerp van woonzorgcentrum ’t Zout. PVL Architecten koos bewust niet voor een lange muur langs de Koninklijke Baan. Het speelde met een variatie aan oost-, zuid- en westgeoriënteerde ruimtes, zodat de hoekpunten van het gebouw flirten met de bouwvrije zones van het perceel. Dit leverde interessante restgebieden op, die mogelijkheden bieden als kwalitatieve buitenruimtes. Ook in visueel opzicht creëert het complex verrassende effecten in het straatbeeld. Het geheel oogt niet zwaar in zijn omgeving. Pieter Popeye, zaakvoerder van PVL Architecten, licht toe: “De gevels zijn opgetrokken in een grijs-gele natuursteen, die verwerkt is onder een patchvorm. De terrassen en zonneluifels worden gevormd door witte schijven, waartussen houten gevelbekleding en aluminium schrijnwerk elkaar afwisselen. Een spel van doordachte gevelopeningen en gesloten vlakken, verwerkt in verspringende volumes, resulteert in een strakke, hedendaagse vormgeving.”

dscf2464-hdr-kopieren

De stijlvolle inkomhal zet meteen de toon. (Beeld: Gerrit Devinck)

 

Volwaardige tuintjes

De meeste appartementen zijn georiënteerd op de zuidwestelijk gelegen tuin, met een zo breed mogelijk perspectief op het omringende groen. Dankzij symmetrisch gelegen kokers kunnen de units om hun as gespiegeld worden,       
en hebben de terrassen steeds een optimale oriëntatie, die variatie brengt in het gevelbeeld. “De balustrades volgen dit verhaal”, zegt Pieter Popeye. “Door een schakeling van spijlen en glas zijn ze eerder gesloten ter hoogte van de intiemere ruimtes en opener ter hoogte van de leefruimtes.”

De assistentiewoningen op de begane grond hebben terrassen die uitgeven op de groenzone. Door de positie van het gebouw zijn dit volwaardige tuintjes en dus geen groene restzone van het perceel. De groenbuffer scheidt de privétuintjes van de publieke tuin, de inrit en de hoofdingang met behulp
van een haag.

dscf2447-kopieren

Het interieur oogt fraai en verzorgd.
(Beeld: Gerrit Devinck)

 

Kuiergebied als verbinding

Het ontwerp probeert twee kanten van de locatie te verzoenen: het drukke verkeer en het rustige leven in Sint-Idesbald. Ook de verbinding met de dorpskern heeft een groen karakter. “De tuin is opgevat als een park- en kuiergebied”, zegt de zaakvoerder. “Je kunt er een leuke wandeling maken. De paden geven uit op de omliggende straten en zijn ook toegankelijk voor andere voetgangers en fietsers.”

PVL Architecten hield in het ontwerp rekening met een vlotte doorgang en circulatie vanaf de ingang aan de Koninginnelaan. “Dat moest ook, zowel voor wagens als voetgangers en fietsers, en zowel voor bezoekers als bewoners”, zegt Popeye. “Via een drop-offzone en enkele plaatsen voor kortverblijf en de hulpdiensten kan het verkeer de site zonder hinder op- en afrijden, in een vloeiende, boogvormige beweging.”

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden, waren de toegankelijkheidsnormen. Alles is rolstoelvriendelijk gemaakt en de vier verdiepingen zijn steeds bereikbaar via een lift. “Vanuit een zonovergoten lobby ga je naar de lift, die je naar het
appartement brengt. Het gebouw bevat slechts één trappenhal. Daar hebben we per verdieping een ontmoetingsruimte aan gekoppeld, met zicht op de Koninklijke Baan”, besluit Popeye. “Het was een interessant en uitdagend project dat onze thuisgemeente meteen extra karakter geeft.”
     

Tekst | Anastasia Verleysen Beeld | PVL Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

Veiligheid, autonomie en comfort voorop

Care Projects uit Zwevegem spitst zich toe op oplossingen voor gegroepeerd wonen, waarbij veiligheid, autonomie en comfort vooropstaan. Het bedrijf werkt vaak samen met Time For Quality, de uitbater van de assistentiewoningen van ’t Zout. In dit project installeerde Care Projects het draadloze noodoproepsysteem. “Dat is verwerkt in elk appartement en werkt aan de hand van een draadloos zendertje rond de pols, dat is uitgerust met een knop. Deze laatste werkt in het hele gebouw en is waterbestendig”, vertelt Frederik Vandenheede, samen met Luc Brouckaert zaakvoerder van Care Projects. “Het systeem is zodanig uitgewerkt dat het heel persoonlijk is. We kunnen er meer dan dertig sensoren aan verbinden. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen met valrisico, epilepsie of dwaalgedrag. Het biedt een grote veiligheid en is bedoeld om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.”

schermafdruk-2019-12-12-14.38-kopieren

De beeldtelefoon bestaat uit een tablet die verwerkt is in een telefoon, waarmee senioren onder meer allerlei diensten kunnen opvragen. (Beeld: Care Projects).

 

Daarnaast plaatste het bedrijf ook een beeldtelefoon in ieder appartement. Dat is meer dan een videofoon waarmee je ziet wie er aan de deur staat en waarmee je die persoon kunt binnenlaten. “Het is een tablet die verwerkt is in een telefoontoestel”, zegt Vandenheede. “Het is eerder een dienstenplatform dat we installeren in de keuken of op een tafel. Senioren kunnen er maaltijden mee bestellen, ze kunnen ermee bellen, ze kunnen het weerbericht bekijken, ze kunnen foto’s nemen van de kleinkinderen, enzovoort. Time For Quality deelt via deze weg ook belangrijke informatie. Alles werkt heel intuïtief dankzij grote iconen voor bepaalde functies.”

Lees meer over: 't Zout , PVL Architecten , WZC

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

‘t Zout Construct nv (Brussel)

Architect

PVL Architecten (Koksijde)

Hoofdaannemer

Constant Deblaere (Wingene)

lk_enschede_techmedcentre_img_1191_6d_a-kopierenrvb-20200123-091_095-kopieren