De nieuwe ziekenhuiscampus omvat een operatiekwartier met zeventien zalen en één interventionele ruimte voor de dienst radiologie.

02:30
19-02-2020

Zeventien operatiezalen in nieuwe ziekenhuiscampus

Operatiekwartier op maat patiënt en personeel

Het indrukwekkende nieuwe ziekenhuisgebouw van AZ Delta in Rumbeke (Roeselare) nadert zijn voltooiing. VK Studio Architects, Planners & Designers stond in voor de architectuur, terwijl VK Engineering optreedt als studiebureau stabiliteit en technieken. Vandaag zijn er nog honderden werklui op de bouwplaats actief, maar tegen het einde van 2019 moeten die hun activiteiten voltooid hebben.

De werkgroep koos voor operatiezalen met weinig pendels en zichtbare technieken.

 

Op de begane grond komt onder meer een groot operatiekwartier met zeventien operatiezalen en een interventionele ruimte voor de dienst radiologie. Een werkgroep met chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen bepaalde mee hoe deze afdeling er moest uitzien.

Een ziekenhuis, een logistiek gebouw en een power plant, samen goed voor een vloeroppervlakte van 120.000 m², op een terrein van 25 hectare, dat is de nieuwe ziekenhuiscampus van AZ Delta. “De eerste plannen dateren van meer dan 10 jaar geleden, de eerste paalboring gebeurde 6 jaar geleden en volgend jaar wordt deze ziekenhuiscampus in gebruik genomen,” zegt Tom Vandermeersch, projectingenieur bouwprojecten (elektriciteit) bij AZ Delta. “Achter een imposante gevel uit rode bakstenen schuilen de inkomhal met receptie en winkel, maar ook alle consultatieruimtes. De medisch-technische diensten zijn gegroepeerd in de medische straten op de begane grond: dialyse, radiotherapie, nucleaire, radiologie, traumatologie, cathlabs, spoed én operatiekwartier.”

Vanuit de lounge komen de patiënten eerst in deze voorbereidingsposities terecht.

 

Operatiekwartier op maat van patiënt en personeel

Pilootaannemer Wycor-Jansen staat in voor de realisatie van het project, waarbij ook veel aandacht uitging naar het operatiekwartier. De zeventien operatiezalen, de interventionele ruimte en de bijhorende functionele lokalen voor onder meer administratie, sanitair en berging vormen het cijfer ‘8’. Ze zijn immers opgedeeld in twee gelijke blokken met hoofdzakelijk uniforme zalen van 7 op 8 meter. Alleen de twee hybride zalen en de interventionele zaal voor de dienst radiologie zijn iets groter. “De meeste operatiezalen zijn twee aan twee gekoppeld met tussenin een gemeenschappelijke berging. Terwijl de patiënten langs een interne gang vervoerd worden, wordt het materiaal aangevoerd via een logistieke gang, die rond het operatiekwartier loopt. De sets en het afval komen finaal in twee doorgeefkasten met interlock terecht”, licht de projectingenieur het project toe. “Patiënten gaan vanuit de lounge eerst naar de voorbereidingsposities, waarna de bedden naar de respectievelijke zalen gebracht worden. Na de operatie brengen ze wat tijd door in de centraal gelegen recovery, die ook vier isolatieboxen en aparte ruimtes voor kinderen omvat. Twee grote binnenpatio’s zorgen voor de nodige lichtinval in de afdeling.”

Tom Vandermeersch en Marc Ternest, projectingenieurs bouwprojecten bij AZ Delta, voor één van de operatiezalen in het nieuwe ziekenhuisgebouw.

 

Overzichtelijkheid belangrijke eis chirurgen

Een werkgroep met chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen bepaalde mee de opbouw van het operatiekwartier en de verschillende zalen. Zo kozen ze voor overzichtelijke ruimtes met weinig pendels en zichtbare technieken, waar ze efficiënt alle operaties kunnen uitvoeren. Een groot beeld met een natuurlandschap op één van de wanden brengt rust in de operatiezaal. De rest van de ruimte bestaat uit hygiënisch witte wanden in volkern en onderhoudsvriendelijke rubberen vloeren. “De standaardzalen zijn uitgerust met twee pendels, één voor de anesthesie en één voor de chirurgie, een arm voor een beeldscherm en een Magnus-operatietafel met vaste voet en beweegbaar en vervangbaar blad”, vult Vandermeersch aan. “Na doorgedreven testen werd gekozen voor lampen van Trumpf met onder meer schaduwmanagement en kleurregeling. De standaardtechnieken zijn in één paneel geïntegreerd, terwijl de rest apart werd aangebracht. Een groot beeldscherm gekoppeld aan een lokale pc zorgt voor de visualisatie van noodzakelijke data. Elke ruimte is ook voorzien van een werkpost voor de anesthesist en een dubbele werkpost voor de omloop en de chirurg, allemaal uitgerust met een pc.”

Laminaire flow plafonds

Terwijl EEG de elektrische installatie voor zijn rekening nam, is de THV Tribus verantwoordelijk voor de loten HVAC en sanitair. “Schone lucht is essentieel in operatiezalen en daarom opteerde de werkgroep voor een laminaire luchtstroming in elke operatiezaal. De aannemer integreerde laminaire flow plafonds van 3 x 3,6 m, die zorgen voor een debiet van 13.500 m³ per uur,” geeft Marc Ternest, projectingenieur bouwprojecten (HVAC – Sanitair) bij AZ Delta, aan. “Deze luchtstroom zorgt voor de toevoer van steriele lucht en de afvoer van ongewenste deeltjes. Gezien het grote debiet lucht dat op de gewenste temperatuur en vochtigheid geconditioneerd moet worden, wordt de extractielucht na filtering grotendeels gerecupereerd en dit in functie van de bezettingsgraad van de operatiezaal.”    

Tekst en beeld | Johan Debaere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners