Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zuniek Zeist: Intramuraal wonen met zelfstandige waardigheid
In Zuniek Zeist vormen algemene ruimten het hart van het gebouw.

Zuniek Zeist: Intramuraal wonen met zelfstandige waardigheid

Voor jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking is woonruimte op maat nodig. Zuniek, een organisatie met kleinschalige woonzorg/dagbesteding volgens een persoonlijke benadering, exploiteert daartoe een drietal woongebouwen. In Zeist is deze zomer de laatste locatie betrokken, een nieuwbouwpand in een bosrijke omgeving. Bouwen aan de Zorg sprak met financieel directeur Joep Prommenschenckel, directeur zorg Marieke Oltmans (Zuniek) en directeur Dirk Jan van den Brink (Bouwbedrijf Kreeft) over een bijzondere intramurale zorglocatie.

Een intramuraal zorggebouw dat oogt als twee geschakelde villa’s.

Zuniek (voorheen Matthias Zorg) is per 1 september huurder van een kloek woongebouw dat oogt als twee gekoppelde villa’s. Naast 14 appartementen zijn in het gemetselde pand tegenover winkelcentrum Kerkebosch behandelruimten, kantoorruimte voor Zuniek en gemeenschappelijke voorzieningen voor bewoners opgenomen. Dichtbij dorpse voorzieningen, in het centrum van de bosrijke wijk, werd op het voormalige terrein van een uitvaartonderneming ruimte gevonden voor een nieuw laagbouwcomplex met 14 ruime eenpersoons appartementen (30-45 m²) voorzien van een eigen voordeur, keuken en sanitair en met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een zithoek en wasserette. In een lommerrijke setting wordt hier 24-uurszorg verleend aan licht-verstandelijk gehandicapten (18+) met een CIZ-indicatie VG4 t/m VG7 of GGZ2 t/m GGZ4.

Openbare zithoek., ingericht door Vervoort Meubelen.

Zorgverlener als huurder

Oltmans: “In Zeist wordt 24-uurs zorg verleend aan een diverse groep 18-plussers met een licht-verstandelijke handicap die op één of andere wijze niet zelfstandig kunnen wonen en op een positieve manier worden gestimuleerd tot meer zelfstandigheid. Dit woonconcept geeft eigenwaarde aan de doelgroep. De cliënt wordt behandeld in de eigen woonomgeving en er is altijd een nachtwacht aanwezig in het gebouw.”

Bouwbedrijf Kreeft is in Zeist, net als bij de Utrechtse locatie van Zuniek, als ontwikkelende bouwer betrokken. Eigenaar is Flexx Investments. Een maatwerkaanpak voor kleinschalige zorgontwikkeling, zegt Prommenschenckel. “Zuniek exploiteert een drietal locaties, in Amersfoort, Utrecht en Zeist. In het ontwikkelproces van dit woongebouw hebben wij net als in Utrecht op vergelijkbare wijze samengewerkt met een investeerder en Kreeft. Wij kunnen als kleine instelling geen vastgoed in eigen beheer ontwikkelen en huren de panden van een investeerder, zoals in dit geval Flexx Investments.”

All-electric woongebouw

De nieuwe locatie in Zeist heeft een maatschappelijke bestemming en een beperkte bouwhoogte, overeenkomstig de omliggende bebouwing, zegt Van den Brink. “Een investeerder zoekt hier geen maximaal rendement, maar ontwikkelt binnen de mogelijkheden van de locatie. Het gebouw is volledig ingericht op de bestemming en omgeving.” Theo Verburg Architecten ontwierp een slim all-electric woongebouw op maat van de omgeving en het zorgconcept. “Het platdak, met installaties als zonnepanelen, zie je bijvoorbeeld niet vanaf de straat”, vervolgt Van den Brink. “Het ligt in een driehoek tussen de twee zadeldaken. Het gevelbeeld is dat van geschakelde villa’s in een rustige, bosrijke wijk.” De appartementen op de bovenste verdieping zijn iets ruimer uitgevoerd vanwege het zadeldak. Kreeft was zowel gedelegeerd ontwikkelaar als coördinerend aannemer en realiseerde het gebouw met vaste partners. “Wij zijn in de eerste helft van 2020 begonnen met het casco, dat is opgebouwd uit betonvloeren en kalkzandsteenwanden. Het pand is afgewerkt met een gemetselde gevel en keramische dakpannen en uitgerust met lucht/water-warmtepompen, WTW en balansventilatie, alsmede 100 zonnepanelen. Deze zorg­locatie heeft geen gasaansluiting meer nodig.”

Een pand op maat van de omgeving.

Optimum aan zelfstandigheid

Op deze wijze kon het pand in driekwart jaar effectieve bouwtijd worden gerealiseerd. Voor woonlocaties als deze bestaan wachtlijsten. Er is ook geen regionale beperking op inschrijving; alle 14 appartementen in Zeist-Kerkebosch zijn in de maand van ingebruikname (september) al bezet. “We hebben goed gekeken naar de instellingsgrootte en daar is een aantal van 14 eenpersoons appartementen uit gekomen”, aldus Prommenschenckel. Oltmans: “Naast het optimale aantal plaatsen is zorgvuldig gekeken naar de achtergrond van de inschrijvers. Hier wonen cliënten die klaar zijn voor deze mate van zelfstandigheid, maar wel 24 uurs-zorg gebruiken. Huisarts en winkels zijn in de buurt; de bewoners kunnen bijvoorbeeld zelfstandig naar de dokter als zij dat willen en er is altijd iemand in het gebouw die mee kan gaan als het te ‘spannend’ is.” Op deze manier geeft Zuniek­ een optimum aan zelfstandigheid binnen een intramurale setting, volledig binnen wet- en regelgeving en de bekostigingssystematiek voor langdurig verblijf. “Om dit voor elkaar te krijgen, is best wat inspanning nodig geweest”, besluit Prommenschenckel.    

Feiten en cijfers

Opdrachtgever
Flexx Investments

Huurder
Zuniek

Ontwikkelende bouwer
Bouwbedrijf Kreeft BV

Architect
Theo Verburg Architecten

Inrichting
Vervoort Meubelen

Bouwperiode
2020 – 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details