Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Hoe de keuze voor een rubber vloer de lichamelijke belasting van zorgmedewerkers kan verminderen
De keuze van de vloer is een van de belangrijkste aspecten van het gebouw: het is immers het onderdeel waar dagelijks overheen wordt gelopen door grote groepen patiënten, zorgverleners en bezoekers. (Beeld: Studio Beeldwerken)

Hoe de keuze voor een rubber vloer de lichamelijke belasting van zorgmedewerkers kan verminderen

Ergonomisch, veilig én duurzaam 

In de zorg wordt veel gestaan en gelopen: van verpleegkundigen die hun patiënten door het verpleeghuis verplaatsen tot artsen die uren in de operatiekamer staan te opereren. Dat is niet alleen vermoeiend, maar zorgt ook voor een dagelijkse belasting van de spieren en gewrichten. Vermoeidheid, rugpijn of knieblessures komen dan al snel om de hoek kijken. 

Er is veel onderzoek gedaan naar manieren om deze klachten te voorkomen, voornamelijk naar de invloed van de keuze voor het juiste schoeisel. In aanvulling daarop mag de impact van vloeren op de fysieke gesteldheid van medewerkers uit de zorg niet onderschat worden. De ergonomische rubber vloeren van nora® by Interface ondersteunen vanwege hun elasticiteit het lichaam zodanig dat fysieke klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden.

De elastische nora-vloeren bieden zorgverleners een hoog loop- en stacomfort, omdat zij de rug en gewrichten ontlasten en vermoeidheid van het lichaam tegengaan. Zelfs bij langdurig staan. (Beeld: Stefanie Sangeorgean)

Het belang van een goede vloer voor optimaal herstel

Bij bouwprojecten in de zorg staan de veiligheid en het welzijn van de patiënt en de zorgverlener voorop. Doel is het creëren van een hygiënische omgeving waarin patiënten op een prettige manier kunnen herstellen en waarin zorgverleners op veilige wijze hun werk kunnen doen. Hierin is de keuze van de vloer een van de belangrijkste aspecten van het gebouw: het is immers het onderdeel waar dagelijks overheen wordt gelopen door grote groepen patiënten, zorgverleners en bezoekers. 

Patiënten komen naar zorginstellingen met gezondheidsklachten en zijn niet altijd goed ter been. Bij de keuze voor een vloer is het daarom van groot belang dat zij zich ongehinderd door het gebouw kunnen verplaatsen. Dit gaat verder dan de garantie van veiligheid, de juiste vloer ondersteunt ook een spoedig herstel van de patiënt door ergonomische en geluiddempende materiaalkeuzes. 

De rubber vloeren van nora zijn uitermate geschikt voor fysiotherapie door de hoge elasticiteit van het materiaal. Deze elasticiteit zorgt er bovendien voor dat geluid gedempt wordt, zodat patiënten voldoende kunnen rusten en zich ongestoord kunnen focussen op hun herstel. Het nora-assortiment biedt daarom verschillende opties voor optimale slipweerstand en schokabsorberende schuimstrips voor een optimale veiligheid en het ontlasten van de gewrichten.

De ergonomische rubber vloeren van nora® by Interface ondersteunen vanwege hun elasticiteit het lichaam zodanig dat fysieke klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden. (Beeld: Studio Beeldwerken)

De juiste vloer voor de juiste zorg

Ergonomische ondersteuning is van even groot belang voor de zorgverlener als de herstellende patiënt. De elastische nora-vloeren bieden zorgverleners een hoog loop- en stacomfort, omdat zij de rug en gewrichten ontlasten en vermoeidheid van het lichaam tegengaan. Zelfs bij langdurig staan. De rubber vloeren van nora zijn daarnaast gemaakt van betrouwbare materialen die voldoen aan hoge kwaliteitseisen. De vloeren zijn beschermd tegen mogelijke explosies van ontvlambare gas-/luchtmengsels die kunnen vrijkomen in operatiekamers. Hierdoor is de kwetsbare apparatuur die daar gebruikt wordt beschermd. 

In zorginstellingen staat hygiëne centraal. De rubber vloeren van nora kunnen daarom goed en gemakkelijk worden schoongemaakt. Waar bij pvc-vloeren chloorhexidine intrekt, is dit bij nora-vloeren niet het geval. Een sopje is genoeg om de vloer te reinigen, zonder dat er extra chemische middelen aan te pas hoeven komen.

In de zorg wordt veel gestaan en gelopen: van verpleegkundigen die hun patiënten door het verpleeghuis verplaatsen tot artsen die uren in de operatiekamer staan te opereren. (Beeld: Martin J. Duckek)

Duurzame keuze 

De zorg is een plek waar veel wegwerpproducten gebruikt worden. Het streven naar een groene omgeving staat dan ook centraal in de doelen van veel zorginstellingen en de ‘Groene OK’ wordt een steeds groter thema. Het dichte oppervlak van de nora-producten maakt de vloeren duurzaam en gemakkelijk te onderhouden waardoor ze lang meegaan. Milieubescherming is een van de kernelementen van de bedrijfsfilosofie van nora. Zo is zij aangesloten bij het Climate Take Back-initiatief van Interface dat strijdt tegen de opwarming van de aarde. Bovendien zijn alle vloeren standaard CO2-neutraal dankzij het Carbon Neutral Floors program.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details