Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Koelen en verwarmen in de zorgsector
Uitgedroogde lucht, luchtbeweging of geluidshinder zijn niet aan de orde.

Koelen en verwarmen in de zorgsector

Waarom klimaatplafonds de logische oplossing zijn?

De strenge hygiënevoorschriften, de leefbaarheid en het comfort voor bewoners: het zijn enkele factoren die ervoor zorgen dat voor de zorgsector een apart handboek voor constructie bestaat. Waarom stralingssystemen zoals klimaatplafonds de geknipte oplossing zijn voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en laboratoria? Interalu heeft het antwoord!

Het Belgisch familiebedrijf Interalu is gespecialiseerd in metalen plafonds en klimaatplafonds en deelt haar productkennis en expertise graag met de markt: “Doordat ­klimaatplafonds koelen en verwarmen zonder luchtverplaatsing, verspreiden ze geen stof of bacteriën door een gebouw”, vertelt Carlo Miers, commercieel directeur bij Interalu.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie 

“Het verbruik in een ziekenhuis ligt bijna dubbel zo hoog als in een kantoorgebouw”, vertelt hij. “Duurzaam bouwen is een uitdaging voor de zorgsector. Hedendaagse stralingssystemen koelen met hoge temperatuur en verwarmen met lage temperatuur. De energiebesparing
is aanzienlijk.”

Wil men niet inboeten aan thermisch comfort, dan komt men al snel bij klimaatplafonds als de geknipte oplossing.

Miers gaat verder: “Er zijn ellenlange lijsten betreffende normen zoals brandnormen en strikte regels voor hygiëne en onderhoud. En men wil niet inboeten aan thermisch comfort, dan komt men al snel bij klimaatplafonds als de geknipte oplossing. Onze plafondsystemen zorgen voor koeling en verwarming dankzij geïntegreerde systemen en zorgen niet voor uitgedroogde lucht, luchtbeweging of geluidshinder. De systemen functioneren tocht- en stofvrij: precies wat men zoekt.”

Ventilatie voor bewoners woonzorgcentra

In ziekenhuizen zie je al langer klimaatplafonds in grote oppervlakte verschijnen. Zowel in België als in de buurlanden. “De schrijnende toestanden in tijden van COVID-19 met rusthuisbewoners die hun koeling, die via de ventilatielucht gebeurt, niet mochten inschakelen, vermijd je met klimaatplafonds. Hygiënische lucht zal altijd nodig zijn, maar verwarmen en koelen kan gerust zonder luchtverplaatsing en dus zonder verspreiding van bacteriën.”

Renovatie

“Onze plafondsystemen worden vaak toegepast in renovatieprojecten, omdat ze een beperkte inbouwhoogte hebben”, besluit Miers. “Dat kunnen andere systemen niet bieden en maakt dat de voordelen van klimaatplafonds zoals het optimaal thermisch, hygiënisch en ruimtelijk comfort ook mogelijk zijn voor bestaande gebouwen die opgefrist worden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details