Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Modulaire bouwers en architecten hebben elkaar keihard nodig’
Het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

‘Modulaire bouwers en architecten hebben elkaar keihard nodig’

Door een integrale aanpak op basis van modulaire bouw kunnen bouwtrajecten van ziekenhuizen worden verkort, zeker in de ‘acute blokken’ zoals de OK-centra. “Medexs is de enige modulaire partij die zowel de realisatie van bouwdelen als het realisatieproces van begin tot eind in eigen hand heeft”, zegt CEO Jos Lans. “In tijden van leveringsproblemen, prijsstijgingen en personeelstekort kunnen wij hierdoor prijsvastheid garanderen.”

Jos Lans, CEO van Medexs.

Medexs hanteert het principe one-stop-shop voor ontwerp en uitvoering bij de huidige transformatie van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. Een goed voorbeeld van de mogelijkheden, vertelt Lans. Naast zijn werk als CEO doet hij onder meer een promotie-onderzoek aan de TU Delft, waarbij de verduurzaming van zorgbouw en geconditioneerde ruimtes zoals operatiekamers een rol spelen. “Het gehele project in het geval van het RKZ is ondergebracht bij Medexs, waarmee de factoren tijd, kosten, carbon footprint en kwaliteit geoptimaliseerd worden. Wij werken op basis van participerend ontwerpen met expertise-inbreng van medisch-specialisten en kunnen al een prijs maken na een door adviseurs en architecten opgesteld voorlopig ontwerp (VO). Vanaf het VO pakt Medexs het op en werkt het plan uit tot een definitief ontwerp (DO). Hierna volgt het uitvoerende ontwerp (UO) en ligt alles vast, zodat er efficiënt en sneller gebouwd kan worden, met minder mensen dan in een traditionele uitgangssituatie.”

OK-complex van het Flevoziekenhuis. (Beeld: Hanne van der Woude)

Innovaties

Met slimme oplossingen in het kader van OK-gebruik, op basis van de laatste medische richtlijnen, geeft Medexs vorm aan een flexibele inzetbaarheid van OK’s waarin ieder specialisme terechtkan. “Medexs is een van de weinige partijen die bouwkundige, technische en klinische kennis kan combineren. Wij hebben alle expertise in eigen huis. Zorgarchitecten, adviesbureaus en modulaire bouwers zouden elkaar bijten, maar hebben elkaar keihard nodig en vullen elkaar steeds meer aan. De architect focust op de levensduur van een heel ziekenhuiscomplex; wij realiseren vooral gespecialiseerde ruimtes met een gemiddelde levensduur van 15–20 jaar. Innovaties in de wereld van OK’s en cleanrooms en de verwachte flexibiliteit van het ruimtegebruik gaan zo snel, dat deze bouwdelen continu vernieuwd of aangepast dienen te worden; bouwlogistiek voor een compleet ziekenhuis met al zijn facetten blijft iets voor de aannemer. De realisatie en de bouw van een hotfloorcomplex is en blijft zeer specialistisch.”

Prijsvastheid

Als dochterbedrijf van de Daiwa House Group levert de modulaire zorgbouwer data die bewijzen dat de carbon footprint van modulaire bouw significant lager is dan die van traditionele bouw. Lans: “Wij realiseren daarbij een volledig functioneel, werkend, geclassificeerd medisch gebouw of bouwdeel, turnkey en volgens de hoogste eisen. Wij leveren ook nog steeds wanden of wandsystemen, vloeren en plafonds voor binnen-afbouwprojecten in nieuwbouw en renovatie, alsmede inblaasornamenten en luchttoevoersystemen zoals Opragon, UDF of mengende systemen. Omdat wij de gehele keten beheersen en efficiënt produceren met vaste partners, hebben wij bovendien minder te maken met leveringsproblemen en prijsstijgingen.” Het afgelopen kalenderjaar zijn die factoren in toenemende mate verstorend geweest in de ziekenhuisbouw, stelt Lans. “Wij garanderen de opdrachtgever prijsvastheid tot einde werk, omdat Medexs alle aspecten binnen de hotflooromgeving van ziekenhuizen beheerst.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details