We staan er vaak pas bij stil als het te laat is: onderhoud is noodzakelijk. Doe je dit niet, dan gaat er op een gegeven moment iets (goed) fout. Dat geldt voor auto’s, wegen, bruggen en de koffiemachine thuis. Maar als we het hebben over cleanrooms en operatiekamers, kan zelfs het kleinste gebrek zorgen voor complete stilstand. Ongeplande downtime is geen optie, weet ook Cleanroom Combination Group. “Een kleine beschadiging in de vloerafwerking is nog te overzien, maar laat je tijdige reparatie na, dan wordt voor je het weet de ruimte afgekeurd omdat er vocht onder de vloerafwerking is gekomen waardoor die vervolgens los ligt.”
Cleanroom Combination Group (CCG) uit Bergeijk is al 25 jaar actief met het bouwen van cleanrooms en OK’s. Het bedrijf is ooit ontstaan uit schildersbedrijf Van Vonderen, dat overstapte naar de droge afbouw. “Toen kwam van Organon het verzoek om een antibacteriële wandafwerking te maken voor haar GMP productiefaciliteiten. Vanaf dat punt werd de weg richting hoogwaardige cleanrooms ingeslagen”, aldus sales medewerker Marco de Bruijn. “We hebben ons uiteindelijk volledig toegelegd op de box-in-box cleanroom afbouw. Dat betekent dus de volledige realisatie van de cleanroom. Denk hierbij aan vloerafwerking, wanden, plafonds, deuren, armaturen en vast meubilair. CCG gebruikt daarbij onder andere wandsystemen met verschillende wandafwerkingen, waarbij natuurlijk alleen materialen toegepast worden die geschikt zijn voor gebruik in cleanrooms. Denk hierbij aan Trespa, gecoat metaal, Puracore en glas.”
Geleidelijk ontstond bij de klanten van CCG de behoefte aan onderhoud van de bouwkundige onderdelen van hun cleanrooms en operatiekamers. Volgens Oscar Wyns, sinds een jaar manager service & onderhoud voor het bedrijf, is deze behoefte vanzelfsprekend. “Klanten zoals farmaceuten en ziekenhuizen, maar ook hightech labs kunnen zich geen uitval van essentiële ruimtes veroorloven. Een dag ongeplande stilstand van een OK heeft enorme impact op de planning en de zorg. Dat wil je koste wat het kost voorkomen. En toch is onderhoud vaak een onderschat aspect. Om onze klanten daarbij te ondersteunen, zijn wij onze onderhoudstak, die feitelijk organisch is gegroeid, aan het versterken en uitbouwen.”
De Bruijn illustreert die onderschatting met een simpel voorbeeld. “Een instrument kan tijdens een operatie vallen en een kleine beschadiging veroorzaken. Daar kan luchtig over gedacht worden: ‘Het is maar een krasje’. Maar die vloeren worden nat gereinigd en dan kan er vocht onder komen. Als vervolgens bij een controle blijkt dat de vloer niet meer voldoet, moet zo’n OK meteen dicht. De downtime is dan vaak onnodig lang. Dit is met onderhoud en monitoring te voorkomen. Daarom adviseren wij meerjarige onderhoudscontracten af te sluiten zodat de ongeplande downtime en bijbehorende kosten minimaal zijn. Waar mogelijk stemmen we zelfs gelijktijdig onderhoud met de installateurs af.”
Niet ieder ontwerp sluit naadloos aan op de praktijk. Wyns: “Je kunt een cleanroom of OK nog zo goed ontwerpen en bouwen, pas in de praktijk blijkt of alles klopt. Dan ontdek je pas de zwakke plekken en aanrijdschades waar je ze niet had verwacht. Voorheen hadden onze klanten nog wel eens de neiging om dat op zijn beloop te laten, maar met een onderhoudscontract pakken we de schades meteen aan. We pakken overigens niet alleen de schade aan, we denken mee in het voorkomen van dergelijke schades in de toekomst. Dit doen we door bijvoorbeeld aanrijdbeveiliging te voorzien. Hierdoor optimaliseren we de ruimte en voorkomen we nieuwe schades. Ook een ogenschijnlijk klein probleempje als een aanlopende deur wordt meteen verholpen, want dat kan weer van invloed zijn op het drukregime in een ruimte.”
Inmiddels heeft CCG diverse onderhoudscontracten lopen voor OK-complexen, productieapotheken, nucleaire laboratoria, cleanrooms en Biosafety Level 3-laboratoria. Deze omvatten inspectie, rapportage, reparatie, onderhoud en afstelling van bouwdelen en onderdelen, vervanging van filters, reiniging en validatie. Daarnaast verzorgt CCG verbouwingen, de inbouw van nieuw meubilair en alle andere bouwkundige aanpassingen, bijvoorbeeld voor het geschikt maken voor een nieuwe CT-scanner.