Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
ZNA Cadix, Antwerpen | Nieuw Antwerps ziekenhuis wordt referentie in de stad

ZNA Cadix, Antwerpen | Nieuw Antwerps ziekenhuis wordt referentie in de stad

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) bouwt sinds midden 2016 aan een nieuw centrumziekenhuis in Antwerpen, dat een ‘referentie in de stad’ moet worden. VK Studio en architectenbureau Robbrecht & Daem stonden in voor het ontwerp. In 2020 moet ZNA Cadix klaar zijn.

ZNA had nood aan een nieuwe infrastructuur in Antwerpen en het winnende bouwteam (dat bestaat uit Kairos, VK Studio, Robbrecht & Daem en Bladt Building Engineering) stelde voor om het nieuwe ziekenhuis op een centrale locatie te bouwen. Het gebouw van 65.000 m² en 19 verdiepingen komt tussen park Spoor Noord, de dokken en de stadskern te liggen. ZNA koos voor een groene locatie en dat heeft gevolgen voor de mobiliteit rond de site. Gemotoriseerd verkeer moet onder de grond passeren, wat tevens geldt voor de ambulances en het logistiek transport. Bovenaan komt een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers. Ook komt er een tram- en bushalte voor de ingang van het ziekenhuis.

340 patiënten

In het nieuwe ziekenhuis zullen de diensten uit ZNA Stuivenberg en ZNA Sint-Erasmus worden ondergebracht. De nieuwbouw zal plaats bieden aan 340 patiënten. Het omvat onder meer een spoeddienst, operatiekwartier, dagziekenhuis, brandwondencentrum, hospitalisatie-afdelingen, intensieve zorg en een raadplegingscentrum. Maar het gebouw omvat meer dan enkel een ziekenhuis: op het gelijkvloers is er ruimte voor horecazaken en winkels die ook voor niet-ziekenhuisbezoekers toegankelijk zijn. ZNA wil het Cadixziekenhuis op die manier met de stad verweven.

ZNA Cadix Antwerpen Bouwen aan de Zorg

In 2020 moet ZNA Cadix klaar zijn.

 

ZNA heeft goed nagedacht over de circulatie binnen het gebouw. Het kan immers behoorlijk druk worden in een ziekenhuis. Om de loopafstanden te beperken, komen belangrijke diensten naast elkaar te liggen. Ook zijn er aparte liften voor prioritaire medische diensten, beddentransport en logistiek.

Er is veel aandacht besteed aan de architectuur van het gebouw: ZNA Cadix ligt immers langs belangrijke routes en zal sterk mee het stadsbeeld bepalen. De met glasmozaïek beklede gevels, in lichte groene en blauwe tinten, draagt daar zeker toe bij. Verder diende het gebouw ook flexibel en aanpasbaar te zijn.

Beo-veld

Onder het ziekenhuis is een BEO-veld aangelegd, om voor verwarming en koeling thermische energie uit de bodem te gebruiken. In totaal zijn hiervoor 40 boringen van 150 meter diep uitgevoerd. Verder komt er een WKK-installatie, met een thermisch vermogen van 195 kWh en een elektrisch vermogen van 150 kWh. Ook omvat de technische infrastructuur systemen voor de verdeling van diverse vloeistoffen en medische gassen. Om alle hydraulische toepassingen te optimaliseren, deed ZNA een beroep op de software van Hydronic System Optimisation (Hysopt). In samenspraak met VK Engineering en installatiebedrijf Cegelec werkt Hysopt dynamische simulaties uit om het hydraulisch ontwerp te optimaliseren. Het doel: meer comfort voor patiënten en medewerkers enerzijds en een lager energieverbruik en CO2-uitstoot anderzijds.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details